Zdravje > Aktualno
4163 ogledov

Poljub, ki si ga niste želeli

Profimedia
Ker se prenaša s slino, mononukleozo pri najstnikih imenujemo tudi bolezen poljubljanja.

Infekcijska mononukloza je nalezljiva bolezen, ki se lahko pokaže s precej različnimi znaki, in je prevsem bolezen mladostnikov v razvitih državah. Ker se prenaša s slino, mononukleozo pri najstnikih imenujemo tudi bolezen poljubljanja.

Povzroča jo eden izmed herpes virusov - Epstein-Barr virus (EBV), redkeje citomegalovirus (CMV). Prekuženost populacije z EBV je 90 do 95 odstotkov, vendar večina ljudi ne ve, kako so se okužili.

Je bolezen, ki se prenaša s slino 

V vrtcu so to igrače, dudice, ki se brez nadzora prenašajo iz ust v usta. V obdobju mladostništva pa prvi ali kasnejši poljubi. Prenos je redkeje mogoč tudi s spolnim stikom, transfuzijo krvi ali presaditvijo organov.

"Okužba pri večini otrok, mlajših od 5 let ne povzroča težav, ali pa se kaže le z blago povišano telesno temperaturo. Pri starejših bolnikih se bolezen kaže s slabim počutjem, z visoko vročino, z bolečinami v žrelu in s povečanimi bezgavkami. Pri nekaterih bolnikih se lahko povečata tudi vranica in jetra, pri čemer se pojavita zlatenica in otekanje okoli oči. Pri približno polovici bolnikov se pojavi tudi izpuščaj z majhnimi rdečkastimi pegami," pojasnjujejo pri Združenju zdravnikov družinske medicine.  

"Zdravnik posumi na infekcijsko mononukleozo na osnovi znakov bolezni. Lahko vas bo napotil tudi na krvne preiskave in uporabil hitri test za dokaz prisotnosti virusa," navaja Dr. Zalika Klemenc Ketiš. 

Infekcijska mononukleoza se prenaša zgolj med ljudmi. V izločkih, predvsem v slini, okužene osebe je lahko EBV prisoten tudi več mesecev. Po preboleli bolezni se razvije imunost, ki preprečuje ponoven pojav infekcijske mononukleoze. mark cavendish Zvezdnik Šport Zaradi bolezni zapušča kolesarstvo

Mladostnikom težje

Mladostniki običajno zbolijo s težjim potekom, pa tudi prebolevajo dlje časa. "Čas od okužbe do izbruha bolezni je 7-50 dni. Bolezen večinoma traja 2 tedna in se pozdravi sama od sebe. Včasih lahko zvišana telesna temperatura traja tudi od 4-6 tednov, utrujenost pa celo še več tednov ali mesecev," pojasnjuje Klemenc Ketiševa. Po njenem najbolj pomaga počitek, za blažitev povišane telesne temperature in bolečin pa lahko vzamete običajna zdravila. "Potreben bo minimalno 1-2 tedenski bolniški dopust. Odsvetuje se dvigovanje težkih bremen in športna dejavnost. Izolacija ni potrebna. 6 mesecev po okužbi se odsvetuje darovanje krvi. Včasih lahko zvišana telesna temperatura traja tudi od 4-6 tednov, utrujenost pa celo še več tednov ali mesece," dodaja. 

 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 15:23 11.avgust 2019.

    Lepo in nazorno napisano. Le tako naprej.

Sorodne novice