Šport
305 ogledov

Zaradi bolezni zapušča kolesarstvo

mark cavendish EPA
Britanski kolesarski zvezdnik Mark Cavendish se za nedoločen čas umika iz tekmovalnega športa.

Pri nekdanjemu svetovnemu cestnemu prvaku so odkrili okužbo z virusom Epstein-Barr. Okužba pogosto poteka brez težav, pri britanskemu kolesarju pa je privedla do zapletov, zaradi katerih so mu zdravniki odsvetovali nadaljevanje profesionalne kariere.

Virus Epstein-Barr, imenovan tudi humani herpesvirus 4, je virus iz rodu limfokriptovirusov, ki sodi v družino herpesvirusov. Okužba pogosto poteka brez simptomov, lahko pa se izrazi kot infekcijska mononukleoza ali privede do nastanka limfoproliferativnih bolezni.

Kot so sporočili iz njegovega moštva Dimension Data, bo vzel Mark Cavendish časovno neomejen tekmovalni premor, kar pomeni, da bo prenehal tudi z vsemi treningi, dokler ne bo v celoti okreval za posledicami okužbe z virusom Epstein-Barr.

Za 33-letnim Cavendishem, ki se ga je prijel vzdevek Raketa z otoka Man, je izjemna tekmovalna pot, ki jo je ovenčal s 30 etapnimi zmagami na najtežji kolesarski preizkušnji, dirki po Franciji. Letošnjo francosko pentljo je sicer sklenil predčasno v 11. etapi, ko je prišel v cilj prepozno, izven časovnega limita, tako da ni več imel pravice nadaljevati dirke.

primož roglič Kriv je komolec Šport Roglič na SP ne bo branil srebrne kolajne

"Že od začetka sezone sem čutil, da je nekaj narobe z mojo telesno pripravljenostjo, čeprav so bile na kolesu vse številke v redu, sem sam pri sebi čutil, da je nekaj narobe. Nato so prišli dokončni zdravniški izvidi, ki so potrdili moje sume, tako da sem zadovoljen, da sem si zdaj vsaj na jasnem, zakaj nisem mogel kolesariti na optimalni ravni," je za spletno stran kluba dejal Cavendish, ki se je letos udeležil tudi dirke po Sloveniji.

Cavendish, svetovni prvak na cestni dirki iz Koebenhavna 2011 in podprvak iz Dohe 2016, se je aprila ponesrečil na dirki Milano - San Remo, ko si je pri padcu zlomil rebro in poškodoval gleženj. Na letošnjem Touru pa so britanski mediji nanj pritiskali z napovedmi, da bi lahko izenačil rekord slovitega belgijskega kolesarja Eddyja Merckxa, ki je na najbolj sloviti dirki na svetu dosegel 34 etapnih zmag.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice