Zdravje > Aktualno
5233 ogledov

Otroka med delom v gozdu stisnil hlod

helikopter SV bell 412 Shutterstock
Da so reševalne helikopterske posadke veliko več zraku, potrjujejo zadnji podatki Slovenske vojske.

Ena od oblik nudenja nujne medicinske pomoči v Sloveniji je tudi helikopterska nujna medicinska pomoč, ki jo kot kaže prebivalci vedno bolj potrebujemo. Ne mine dan, da na strehi helioporta UKC Ljubljana ne pristane vojaški helikopter, v poletnih mesecih se to zgodi tudi po večkrat na dan.

Otroka stisnil hlod

 | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Včeraj so na primer reševali tudi otroka. Kot so opisali na spletni strani uprave za zaščito in reševanje, so dopoldne pri Novih selih v občini Kostel tamkajšnji gasilci zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem ob oskrbi in transportu otroka, ki ga je pri delih v gozdu stisnill hlod.  "Reševalci so poškodovanca prepeljali do jase pri Novih Selih, kjer ga je prevzela dežurna ekipa HNMP s helikopterjem Slovenske vojske in ga prepeljala na zdravljenje v UKC Ljubljana," so zapisali dopoldne.

Enkrat več kot lani.

Da je vojaški helikopter zadnje leto veliko več zraku, potrjujejo podatki Slovenske vojske.

nahrbtnik gore hribi Pohodnik Slovenija Nudili so mu pomoč, a je bilo že prepozno

Kot so zapisali, so njihove dežurne helikopterske posadke junija kar 70-krat poletele na pomoč, od tega so 38-krat poskrbele za nujno medicinsko pomoč, petkrat za prevoz inkubatorja in 27-krat poletele na pomoč v gore. Pri tem so prepeljale 75 poškodovanih. Skupno so v prvem polletju poletele na pomoč že 245-krat, v enakem obdobju lani pa 187-krat.

V prvi polovici leta so kar 146-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 25-krat za prevoz inkubatorja in 74-krat posredovale pri reševanju v gorah. Pri tem so prepeljale 261 poškodovanih ali obolelih in naletele 283 ur.

"Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih opravlja dežurna posadka tudi prevoze helikopterske nujne medicinske pomoči in inkubatorjev, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja," še sporočajo z ministrstva za obrambo in dodajajo, da so dežurne helikopterske posadke SV na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje. 

helikopter SV bell 412 | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Sicer ima naša vojska v ta nameni v lasti helikopterjav vrste Bell-412 in Cougar AS AL 532. Zračni plovili sta opremljeni z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje.

Posredovanja vojaških posadk v enakem obdobju zadnjih pet let ( pol leta)

2018 – 245-krat, prepeljale 261 poškodovanih ali obolelih in naletele 283 ur,  
2017 – 187-krat, prepeljale 188 poškodovanih ali obolelih in naletele 220 ur,
2016 – 160-krat, prepeljale 165 poškodovanih ali obolelih in naletele 195 ur, 
2015 – 58-krat, prepeljale 65 poškodovanih ali obolelih in naletele 75 ur,
2014 – 69-krat, prepeljale 77 poškodovanih ali obolelih in naletele 84 ur.

Pokvaril se je 38 let stari policijski helikopter

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Prejšnji teden je brez helikopterskega dela nujne medicinske pomoči za nekaj dni ostal severovzhodni del države. Pokvaril se je namreč 38 let stari policijski helikopter, ki leti z letališča Edvarda Rusjana Maribor. Kot so sporočili s Policije, so ga medtem že popravili in je spet v zraku. Letalska policija ima sicer za namene reševanja še dva helikopterja, ki pa sta trenutno na servisu.

Helikopter, nujna medicinska pomoč Zdravje Helikopterska pomoč: Klic na pomoč kar med slovesnostjo

"Junija smo skoraj vsak dan opravili kak prevoz. Junija je bilo prevozov več predvsem na račun težkih delovnih nesreč. Sicer so stalnica akutni srčni infarkti in možganske kapi," je za časopis Večer povedal Štefan Mally, predstojnik nujne zdravstvene pomoči v zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca.

Lani so reševalci s helikopterjem opravili okoli 170 reševanj v severovzhodni Sloveniji, letos pa so helikopter aktivirali že okoli 140 krat in izvedli okoli 120 intervencij, poroča Sobota. info. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.