Zdravje > Aktualno
23 ogledov

"Poskušal sem osemkrat, nikoli mi ni uspelo"

cigareta Saša Despot
Raziskave kažejo, da veliko kadilcev poskuša opustiti kajenje dvakrat, trikrat, tudi sedemkrat ali osemkrat, preden jim to uspe. Kako torej uspeti?

"Med kadilci je zaradi običajno več neuspešnih poskusov opuščanja kajenja dokaj razširjeno prepričanje, da se kajenja ne da opustiti oziroma, da je opustitev prevelik zalogaj.Opuščanje kajenja res lahko predstavlja velik izziv, vendar ni nekaj nemogočega in pri tem posameznik lahko poišče podporo strokovnjakov," pravi Tadeja hočevar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vsako leto pri nas zaradi kajenja umre skoraj 3.600 kadilcev, to je 10 ljudi vsak dan, od teh jih četrtina umre pred 60. letom starosti.

Brezplačna številka na vaši škatlici cigaret

Nehati kaditi je težko, vendar ne nemogoče. Veliko lažje bo, če se boste odločili za strokovno pomoč. Brezplačno številko za pomoč pri odvajanju od kajenja ali vzdrževanju abstinence, najdete kar na svoji cigaretniškatlici. Na telefonski številki 080 27 77 svetovanje izvajajo usposobljeni svetovalci in se oglašajo vsak delovnik med 17. in 20. uro. Na svetovalnem telefonu boste dobili informacije o metodah opuščanja kajenja, ki so v Sloveniji na voljo.

Deset nasvetov kako prenehati kaditi

  1. Določite si datum, ko boste nehali kaditi. Od takrat nobene cigarete več! Odstranite vse predmete, ki vas spominjajo na kajenje: škatlice cigaret, pipo, vžigalnik, pepelnik,..
  2. Svojim najbližjim, prijateljem in sodelavcem povejte, da boste prenehali kaditi. Pri tem jih prosite za pomoč.
  3. Pri svojem izbranem zdravniku povprašajte po delavnicah za skupinsko odvajanje od kajenja "Da, opuščam kajenje" ali po drugih oblikah pomoči.
  4. Razmišljajte pozitivno: vsak dan brez cigarete je vaš uspeh! Na svojo odločitev bodite ponosni.
  5. Ob opustitvi kajenja se ne bojte povišanja telesne teže. Izogibajte se hrani, ki je bogata z maščobami in ima veliko kalorij. Izogibajte se nezdravim prigrizkom.
  6. Uživajte čim več tekočine: najbolje vodo ali nesladkane sokove in čaje.
  7. Čim več se gibajte. Gibanje koristi vaši kondiciji, postavi in vas sprošča.
  8. Izogibajte se krajem, ki vas spominjajo na kajenje, kot so na primer gostinski lokali, trgovina, kjer ste kupovali cigarete… Spremenite svoje navade, presenetite samega sebe in počnite nekaj popolnoma novega.
  9. Odpovejte se občasni cigareti, ki po vašem mnenju ne more škoditi. V takem početju tiči velika nevarnost, da postanete ponovno redni kadilec ali kadilka!
  10. Nagradite se za svoj uspeh! Kdor ne kadi, prihrani denar. Izpolnite si svoje drobne želje, kot je na primer obisk gledališke ali filmske predstave, morda obisk pri frizerju ali kakšno potovanje.

 

 

Komentarjev 4
  • Tupamaros 10:03 31.januar 2016.

    Sem bil 30 let kadilec. Pred 15 leti sem sem se odločil, da ne bom več odvisnik.. Enostavno sem prenehal in nikoli več kadil. Občutki. Fenomenalni. Zadovoljstvo, da nisi odvisnik je tak kot bi sezul eno številko premajhne čevlje po ...prikaži več nekaj urnem nošenju

  • Harrison 08:37 31.januar 2016.

    Nikoli nisem in nikoli ne bom. Se mi kar obrača. ko s kakšno punco govorim in smrdi kot ne vem kaj. Bog ne daj, pa da bi z njo še kaj imel. Kot da bi pepelnik lizal. Bljak ...

  • Avatar Zala
    Zala 02:05 31.januar 2016.

    Bravo, čestitam, da ti je uspelo.