Zdravje > Aktualno
43 ogledov

Poslanci bi jim dovolili kaditi na odru

Kajenje na odru Profimedias
Kljub nasprotovanju vlade in stroke, parlamentarni odbor za zdravstvo potrdil predlog koalicijskih poslancev, po katerem bi v gledališču dovolili kajenje zeliščnih cigaret.

Filmski in gledališli igralec, danes poslanec SMC Saša Tabaković, je prvopodpisani poslanec pod peticijo o dopolnitvi zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, s katero bi na gledaliških odrih dovolili kajenje zeliščnih cigaret.

Predlog je bil na parlamentarnem odboru sprejet, čeprav mu nasprotujejo vlada, stroka in nevladne organizacije. Slednji so predlogu nasprotovali zaradi vpliva na zdravje ljudi v dvorani in na odru, ter zaradi posledic.ki ga bi takšno prikazovanja kajenja pustilo pri mladih. 

Tudi zeliščne cigarete vsebujejo nevarne snovi

Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštututa za javno zdravje je dejala, da so tudi v zeliščnih cigaretah škodljive, zdravju nevarne snovi, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik pa je opozorila na cigaretom podobne rekvizite, ki jih uporabljajo na nekaterih odrih v tujini, kjer je kajenje prav tako prepovedano. 

Tabaković je na odboru pojasnil  da igralca nihče ne sili k uporabi zeliščnih cigaret na odru, so pa te nujne zaradi pristnega umetniškega izražanja, saj jih ni mogoče nadomestiti z rekviziti: "Kot da bi sredi predstave Čehova Tri sestre povlekel ven telefon," je dejal.

Poslanci so predlog dopolnitve zakona podprli z devetimi glasovi za in enim proti.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.