Zdravje > Aktualno
40 ogledov

Potrditev spola in biološki otroci

Zivljenje 27.02.14, trebuh, nosecnost  foto: shutterstock Shutterstock
Bralca je zanimalo, ali imajo transspolne osebe, ki so potrdile svoj spol, svoje biološke otroke.

Kako je z osebami, ki so zamenjale spol oziroma z operacijo potrdile spol? Imajo lahko svoje biološke otroke oziroma se razmnožujejo po naravni poti?

Odgovarja Anja Koletnik iz Društvo informacijski center Legebitra in Transfeministična iniciativa TransAkcija

Enoznačnega odgovora glede reprodukcije transspolnih oseb ni, saj so načini in postopki, ki so jih opravile osebe, da so telesno potrdile svoj spol, zelo raznoliki. Ampak da, obstajajo transspolne osebe, ki imajo izkušnje reprodukcije, trans moški so na primer lahko noseči in rodijo. Če pa je vprašanje bilo mišljeno kot: ali imajo lahko osebe, ki so z namenom potrditve spola opravile posege v svoje genitalije, še vedno izkušnjo reprodukcije, pa je odgovor načeloma ne, če niso pred tem bile vključene v posege, ki bi prav s temi nameni shranili njihov genetski material, na primer spermo.

Pojasnila pa bi tudi besedno zvezo razmnoževanje po naravni poti. V kontekstih naše družbe velja, da je to, kar je prepoznano kot naravno, nedotakljivo in večvredno. Temu lahko tudi rečemo biološki determinizem, ki je nevaren prav zato, ker vzpostavlja neenaka razmerja med osebami na osnovi nekaterih telesnih specifik. Vprašanje, kako se transspolne osebe, ki imajo izkušnjo telesne potrditve spola lahko reprodukcije, je v redu, vendar je ob njem pomemben razmislek, da niso njihovi načini reprodukcije prepoznani kot kakorkoli manj etični ali legitimni.