Zdravje > Aktualno
25 ogledov

Poveča tveganje za nastanek astme pri otroku

Samo 30 odstotkov žensk uživa folno kislino že pred načrtovano nosečnostjo. (Fot Žurnal24 main
Prav nosečnice ob bolečinah, vročini ter gripi pogosto posegajo po zdravilih s paracetamolom, saj jih dobimo brez recepta in so za nosečnice dovoljena. Nova raziskava pa ugotavlja, da so lahko škodljiva za plod.

Otroci mater, ki so v času nosečnosti jemale zdravila s paracetamolom, imajo več možnosti, da zbolijo za astmo. To je pokazala najnovejša raziskava strokovnjakov z Norveške in z Univerze v Bristolu.

Prav paracetamol pa najdemo v zdravilih, ki jih pogosto jemljemo med gripo in prehladom ter nekaterimi drugimi zdravstvenimi težavami. V sklopu raziskave so primerjali nekatere zdravstvene težave v nosečnosti kot so gripa, vročina in bolečine z uporabo paracetamola ter z razvojem astme pri 114.500 otrocih.

Pogosto se uporablja za lajšanje bolečin

“Odkrivanje možnih neželenih učinkov je zelo pomembno za javni zdravje, saj se paracetamol prav med nosečnicami in dojenčki najpogosteje uporablja za lajšanje bolečin,” pojasnjuje soavtorica raziskave dr. Maria Magnus z Univerze v Bristolu. Strokovnjaki so ugotovili najmočnejšo povezavo med uporabo paracetmola med nosečnostjo in pojavom astme pri treh letih otrokove starosti. Ugotovili so, da za večje tveganje za pojavom astme ni važen vzrok uporabe paracetamola, pač pa sama uporaba te učinkovine.

Že leta 2014 je sicer raziskava, ki so jo opravili na danski univerzi v Aarhusu ugotovila, da uživanje večjih koločin paracetamola lahko pomeni večje tveganje za hiperaktivnost pri otroku. V raziskavi so v skupini otrok, kjer so mame med nosečnostjo jemale paracetamol ugotovili, da je tveganje za razvoj hiperaktivnosti in težav pri pomanjkanju pozornosti za 37 odstotkov večje.

Nobena od omenjenih raziskav nima novolj trdnih dokazov, da bi lahko na njihovi podlagi spremenili priporočila jemanja zdravil za nosečnice. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.