Zdravje > Aktualno
2456 ogledov

Novi strogi ukrepi na ginekološki kliniki in v porodnišnici

porodnišnica Saša Despot
Zapre se Leonišče, odpovedane vse doplačniške in samoplačniške ambulante, prepove se prisotnost očetov pri porodu.

Zaradi okužbe s koronavirusom, ugotovljene na ginekološki kliniki UKC Ljubljana, so tam danes uvedli ostre omejevalne ukrepe. Na kliniki je bilo pet zaposlenih pozitivnih, šlo naj bi za ljudi iz vodstva klinike, ki niso bili v stiku s pacienti. 

Po navedbah direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja so vse morebitne stike že zabeležili in sprejeli ustrezne ukrepe. 

Zapre se Leonišče, izvaja se samo ena ambulanta za zdrave nosečnice in soba za naročanje, za osebje, ki je negativno oz. nima znakov bolezni, se pri delu s pacienti uporabljajo kirurške maske. Prepovedana je prisotnost očetov pri porodu in obiski v vseh enotah porodnišnice, so povedali na novinarski konferenci. Ob tem so sporočili, da imamo v Sloveniji do sedaj potrjenih 47 okužb s koronavirusom. 

To so ukrepi, ki so jih sporočili iz UKC Ljubljana: 

1. Leonišče se zapre. Izvaja se samo ambulanta za zdrave nosečnice in soba za naročanje. Patohistološki in citološki laboratorij delata normalno.

2. Redne ambulante v porodnišnici – Ambulanta za patološko nosečnost, Perinatalni dnevni center in Ultrazvočna ambulanta, delajo po urniku.

3. V službi je osebje, ki je negativno oziroma nima znakov bolezni. Pri delu s pacienti oz. pri tesnejših stikih uporabljajo kirurške maske.

4. Otroška ambulanta dela samo za potrebe kontrole Bilirubina v 1. tednu po odpustu. Ostale preglede izvajajo na Pediatrični kliniki.

5. Prepove se prisotnost očetov pri porodu in obiski očetov v vseh enotah porodnišnice.

6. Hospitalizirane »doječe mame« ostajajo v porodnišnici – IZHODOV DOMOV NI. Mame nedonošenčkov, ki dnevno prihajajo v porodnišnico, pri vstopu dobijo kirurško masko.

7. Ustavljen je ves elektivni program, vse urgentne obravnave potekajo na KO za ginekologijo, razen že začetih postopkov OBMP in medikamentozni splavih, ki se izvajajo na KO za reprodukcijo. 

8. Vse doplačniške in samoplačniške ambulante so do preklica odpovedane.

9. Očetje brez znakov dihalnih obolenj, ki prihajajo po porodnice za odhod domov, pridejo na oddelek brez kirurške maske in v čimkrajšem možnem času zapustijo porodnišnico.

Očetje z znaki prehladnih obolenj, počakajo na vhodu porodnišnice. Zdravstveno osebje bo v tem primeru pomagalo porodnici pri transportu otroka in osebnih stvari do izhoda porodnišnice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.