Zdravje
38584 ogledov

V dveh urah 10 novih okuženih

Koronavirus Profimedia
Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 57 pozitivnih primerov okužb. Vodenje je prevzela civilna zaščita.

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 57 pozitivnih primerov. Do 14. ure so testirali 2270 oseb. Od torka zvečer je število potrjenih primerov okužbe naraslo za 23, kar je statistično največji dnevni prirast novookuženih pri nas doslej.

Po podaktih, ki so jih objavili na opoldanski tiskovni konferenci, ko je bilo število okuženih še 47, jih je bilo v Ljubljanski regiji 27, na Dolenjskem in v Beli krajini 12, na Štajerskem tri, na Primorskem tri in v Murski Soboti dva.

"Posebna situacija je okužba učiteljice OŠ v Kamniku," je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder. "Ko sem dobil informacijo, sem odredil, da se šola zapre, po mojih informacijah je šola že zaprta."

Državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Martina Vuk je v zvezi z dogajanjem na osnovni šoli v Kamniku povedala, da so z ukrepi seznanili tako lokalno skupnost kot štab civilne zaščite, učence ter starše. Ukrep velja za naslednjih 14 dni. V prihodnje bodo ravnali skladno s potrebami in dogovori. 

Očetje ne bodo sodelovali pri porodu

Učilnica Slovenija V Kamniku za 14 dni zapirajo šolo

Nove so tudi okužbe na UKC Ljubljana, zaradi česar je okrnjeno delovanje na stomatološki in ginekološki kliniki. "Zapre se Leonišče, izvaja se samo ena ambulanta za zdrave nosečnice in soba za naročanje, osebje, ki je negativno oz. nima znakov bolezni, pri delu s pacienti uporablja kirurške maske, prepove se prisotnost očetov pri porodu in obiski v vseh enotah porodnišnice," je o ukrepih povedal Šabeder. "Ustavljen je elektivni program, vse urgentne obravnave potekajo na kliničnem oddelku za ginekologijo, razen že začeti OBPM program in medikamentozni program."

Ukrepi tudi na stomatološki kliniki

Direktor UKC Ljubljana Janez Pokljukar je povedal, da zaradi zmanjšanja možnosti širjenja okužb okrnjeno delujeta stomatološka in ginekološka klinika, saj so na prvi zabeležili en primer okužbe, na drugi pa pet, pri čemer vsi prihajajo iz vodstva klinik. "Vodstvo dnevno organizira delo na način, da lahko poskrbimo za paciente," je povedal Pokljukar. "Po zadnjih podatkih imamo med zaposlenimi šest pozitivnih oseb, vse so iz vodstva klinik in niso imele stikov s pacienti ter so umaknjene iz delovnega procesa. Vse potencialne kontakte smo našli in jih testiramo."

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrepi, ki so pomembni za paciente, so po besedah Pokljukarja objavljeni na spletni strani klinike. "Do nadaljnjega se prepove prisotnost očetov pri porodih, prav tako morajo biti očetje, ki hodijo po porodnice zdravi," je med drugim povedal Pokljukar. 

porodnišnica UKC Ljubljana Zdravje Novi strogi ukrepi na ginekološki kliniki in v porodnišnici

Določene preventivne in nenujne programe so zmanjšali tudi na infektološki kliniki, kjer imajo glavno obravnavo pacientov z novim virusom. "Zaradi sodelavke na stomatološki kliniki, ki je zbolela preko stika iz tujine, sledi sprememba dela," pa je povedal o ukrepih na stomatološki kliniki. "Tam bomo organizirali delo v prvi vrsti za vse tiste, kjer pomoč potrebujejo, vse ostale bomo prenaročili in poiskali nove temrine."

En pacient v kritičnem stanju

Med pacienti, ki se zdravijo na infekcijski kliniki, je en pacient v kritičnem stanju. "V enoti infekcijske klinike zdravimo pacienta, ki je bil pozitiven na koronavirus, vendar pa je bilo njegovo stanje pred sprejemom slabo, ne zaradi koronavirusa, ampak zaradi poškodbe," je pojasnil Pokljukar. "Bil je operiran in premeščen na našo kliniko. Njegovo zdravstveno stanje je kritično, zaradi polimorbidnosti, virus je samo dodana težavnost skupni stopnji bolezni."

Novi koronavirus Prvi primeri na Notranjskem Zdravje Prvi primeri tudi na Notranjskem, v karanteni vzgojiteljica

Sekundarni, terciarni in kvartalni primeri

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je dejala, da je po prvih vnosih nastalo nekaj sekundarnih, terciarnih in kvartarnih primerov. Prvič je bila tudi potrjena okužba pri zaposlenem v eni izmed osnovnih šol. Možnost okužbe je zelo nizka, ker ni bilo tesnega stika, je dodala. Vsem so dali navodila za izrazito preventivno delovanje. "Kdor je bil v stiku z bolnikom, naj se zadržuje doma, nima aktivnosti izven doma ter naj poostri higienske vidike. Pomembno je, da sorojenci ne spijo v isti sobi. Otroci z znaki okužbe naj se izogibajo stikov s starejšimi oz. s tistimi, ki imajo kakršnekoli motnje imunskega sistema, tistih, ki so šibki in ranljivi," je dejala Pirnatova. 

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus Koronavirus Slovenija Okuženi zdravnik je bil v stiku s 50 pacienti in 59 zaposlenimi

Zapiranje vseh šol ni potrebno. Na NIJZ spremljajo vsak primer posebej. Če se bo ponovil vnos v kolektive, bodo nadaljevali z zapiranjem v skladu z navodili ministrstev. Obseg ukrepov se bo dnevno spreminjal in bodo o tem javnost sproti seznanjali. 

Državna sekretarka Vuk je ob tem dodala, da so šole dobile tri okrožnice glede tega, kako ravnati z vidika preventive. Svetujejo jim, naj upoštevajo vsa navodila glede izvajanja preventive, naj nadzirajo dogajanje v jedilnici in se poslužijo možnosti prilagoditev poteka obrokov v jedilnicah. 

Nekateri na izvid čakajo dlje

Nina Pirnat je potrdila, da čakanje na izvid testiranj traja različno dolgo. Po podatkih, ki jih je včeraj dobila iz klicnega centra, naj bi nekateri na izvidi čakali tudi 24 ur. Včeraj so tako že stekli dogovori, kako bi pospešili pot dostave na analizo, tukaj bi se vključila tudi Civilna zaščita. 

"Morate vedeti, da vsako testiranje ni enako pomembno. Pri bolnikih, ki so kritično bolni, mora biti testiranje takoj, preiskovanje visoko rizičnih kontaktov brez ali z blagimi simptomi lahko počaka," je pojasnila. Poudarila je, da je omejena tudi kapaciteta laboratorijev. 

Janez Janša Slovenija Janša za vzpostavitev kriznega štaba in regulacijo cen zaščitne opreme

Šest kontrolnih točk na meji z Italijo

Minister Šabeder je dejal, da trenutno še dokončujejo pripravo uredbe, s katero bodo uvedli nadzor na meji z Avstrijo. Natančnejše informacije naj bi podali kasneje. Za zdaj lahko potrdi, da bodo mejo lahko prehajali tisti, ki imajo potrdilo o negativnem vzorcu, ki ni starejše od treh dni. Slovenski državljani bodo lahko prehajali mejo. 

Za ureditev razmer na meji je treba uskladiti veliko logističnih zadev. Odločeno je, da bodo uvedli šest kontrolnih točk in zaprli nekatere ceste. Na mejni črti bodo kontrolne točke na mejnih prehodih Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Fernetiči in Krvavi potok. Vse ostale poti bodo zaprli, je dejal minister. 

Načrt za nadzor nad potniki na letališču Jožeta Pučnika je v pripravi. Kdaj točno bodo začeli meriti temperaturo, še ni znano. 

Koordinacijo je prevzela Civilna zaščita

Koordinacijo nad vodenjem ukrepov v zvezi s koronavirusom je prevzela Civilna zaščita. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je napovedal, da bo naslednjih urah in dneh reorganiziral delo koordinacijske skupine, uvedel štabno vodenje. Jutri se bodo sestali v omejenem sestavu in začeli z operativnim delom. 

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus Kolumna Slovenija Napake, ki smo jih v Sloveniji naredili pri koronavirusu Koronavirus v Italiji Svet V Italiji skok smrti in prometni kaos

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 16
  • munja 18:23 11.marec 2020.

    To je vse posledica tistih, ki so dopustovali v Italiji, še več jih bo, ne manj.

  • Silva Drevensek 17:44 11.marec 2020.

    ne vem kaj ti ljudje ki okužijo druge nimajo radi niti sami sebe,če so okoli plazli pa naj doma počakajo v samoizolaciji,jaz ne vem kaj ne razumejo kaj jim plozajo po tv,treba jih kaznovati

  • viljem 17:34 11.marec 2020.

    Okužene so damo zdravniške elite, ki smučajo po svetu. Mi delavci nismo okuženi, razen, če nas ne okužijo zdravniki. Žreba je uvesti izredne razmere in te zdravniške prdce prisiliti na neprekinjeno izvajanje ukrepov.