Slovenija
10961 ogledov

Janša za vzpostavitev kriznega štaba in regulacijo cen zaščitne opreme

Janez Janša Anže Petkovšek
Bodoči predsednik vlade Janez Janša načrtuje vzpostavitev kriznega štaba.

Bodoči premier Janez Janša je v oddaji Odmevi na TVS o boju proti novemu koronavirusu dejal, da imamo v Sloveniji kapacitete za izdelavo zaščitnih sredstev in potrebno bi se bilo organizirati, da jih proizvajamo za lastne potrebe. Obenem bi reguliral cene te opreme, da ne bi prihajalo do dobičkarstva.

Janša načrtuje vzpostavitev kriznega štaba. Krizni štab bi začel delovati, če bi širjenje novega koronavirusa prešlo v drugo fazo. V njem bi delovala celotna vlada oz. večina ministrov ter vsi ostali pristojni, od poveljnika civilne zaščite do ključnih vodij organov v sestavi in strokovnjakov, je pojasnil Janša.

Zunanji minister bo vsak dan predstavil ukrepe, ki so jih v zadnjih 24 urah sprejele druge države, še posebej v sosedstvu, saj to zadeva tudi nas.

primorska 09.10.2007, fernetici, mejni prehod, policija, foto: Barbara Milavec Slovenija Takšni bodo od danes ukrepi na meji z Italijo

Podpira zaporo meje z Italijo

Mandatar za sestavo vlade je podprl ukrep aktualne vlade, da se zapre mejo z Italijo. "Ukrep podpiram in bomo v naslednjih dneh držali pesti, da ga bosta policija in ministrstvo za zdravje sposobna izvajati tudi v praksi," je dejal.

Ukrep ne bo veljal za tovorni promet, ki bo tako, kolikor je to mogoče, normalno tekel, tudi oskrba z živili, zato Janša poudarja, da neko kopičenje pretiranih zalog ni na mestu. "Je pa na mestu ustvarjanje nekih razumnih zalog, da vam ni treba vsak dan v trgovino. Da v primeru samoizolacije ali karantene ne boste odvisni od drugih. Apeliram na vse, da pride do izraza slovenska solidarnost in medsosedska pomoč, ker nobena inštitucija nima toliko kapacitet, da bi, če pridemo v situacijo, v kakršni je tudi Italija, zadostila vsem tem potrebam. Moramo se tudi samoorganizirati in odgovorno obnašati. Predvsem od nas državljanov je odvisno, kako učinkovito bomo nadzorovali širjenje virusa," je poudaril bodoči premier.

Virus je zunanji sovražnik

Sodelovanje med bodočo vladno ekipo in sedanjo vlado v boju proti virusu po njegovih besedah poteka dobro, in je nujno, saj virus "ne izbira levice in desnice", ampak je "zunanji sovražnik, proti kateremu se je treba skupaj boriti".

Začela se je izmenjava informacij in to sodelovanje bo precej izboljšalo položaj, ko bo nova ekipa prevzela posle, je dodal. Janša sicer ne izključuje možnosti, da bi novo vlado lahko dobili že ta teden.

Koronavirus Zdravje Infektologinja Lejko Zupanova: "S tako boleznijo se še nisem srečala"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:25 11.marec 2020.

    Bacilček je zunanji sovražnik,plešasti dr.fasaderstva pa notranji in ta notranji je smrtonosen in neobvladljiv!

  • Avatar praufo
    praufo 14:40 11.marec 2020.

    nič ne pomaga zapreti meje, če ne zapreš zračnega prostora, lahko ga zapreš samo za civilno letalstvo, medtem ko nemogoče za NATO letala ... sizifovo delo, ponoči lepo poškropijo pol slovenistana, pa bo pandemija ... razen, če bodo plačali, da ...prikaži več se to ne zgodi, potem bo pa mir ... nato je en sam velik izkoriščevalski biznis, nič drugega

  • hudini 12:56 11.marec 2020.

    Seveda,Janša je izdelal ta virus🤫

Sorodne novice