Zdravje
12054 ogledov

Slovenski zdravniki: "Odgovore rabimo v naslednjih dveh, treh dneh"

Zdravniki Anže Petkovšek
V Koordinaciji zdravniških organizacij od ministrstva za zdravje pričakujejo, da bo tako stroki kot javnosti dalo jasna in enoznačna navodila, kako se spopasti z novim koronavirusom.

Po besedah predsednika Slovenskega zdravniškega društva Radka Komadine naj se ministrstvo pri tem zgleduje po tujih izkušnjah in naj ne odkriva tople vode. Opozoril je na problematiko zdravstvenih delavcev, ki so še posebej izpostavljeni nevarnosti okužbe s koronavirusom. Po njegovih besedah se zdravniki zaradi nepopolnih navodil zdravstvene politike soočajo tudi z osebno stisko. Kot primer je navedel zdravnice, ki so v zgodnji fazi nosečnosti in v zdajšnji situaciji ne sodijo v klinično okolje.

Predsednik sekcije za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu Tit Albreht je pojasnil, da infektologi hitijo s pripravo podrobnih navodil za zdravnike in tudi druge zdravstvene delavce, ki prihajajo v stik z morebiti okuženimi ali okuženimi s koronavirusom. Eno od priporočil zdravstvenim delavcem bo, naj v tem rizičnem času ne potujejo v tujino.

meja Potrjenih 34 primerov Slovenija Šarec: "Naročil sem, da zapremo mejo z Italijo, kot je to storila Avstrija"

Velik problem za javno zdravstvo

Tako Komadina, ki v letošnjem letu vodi Koordinacijo zdravniških organizacij, kot Albreht sta poudarila, da širjenje koronavirusa predstavlja velik problem za javno zdravstvo. Pri tem je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik opozorila na pomen vprašanja, kako v zdajšnji situaciji najustrezneje razporediti zdravnike.

Po njenem mnenju je to vprašanje vitalnega pomena za zdravstvo in terja čimprejšnji odgovor zdravstvene politike, "in to že v naslednjih dveh ali treh dneh". "Čim več zdravnikov in zobozdravnikov mora ostati zdravih, da bodo lahko zdravili bolnike," je dejala. Ministrstvo za zdravje je tudi pozvala, naj upošteva preverjene tuje izkušnje in naj se ne zamuja z iskanjem novih poti do rešitev.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Predlagajo pripravo interventnega zakona

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je napovedal, da bo sindikat še danes na ministrstvo naslovil apel, naj uredi delovnopravni status zdravnikov, ki morajo zaradi stika z okuženim v karanteno in zaradi tega ne morejo opravljati dela. Po njegovih besedah bi moralo ministrstvo oziroma vlada pripraviti interventni zakon in ga po nujnem postopku poslati v državni zbor.

"Slovenskemu zdravstvu že sicer primanjkuje zdravniškega kadra, kaj šele v izrednih razmerah," pa je opozoril predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik. Po njegovih besedah bi morali na t. i. vstopnih točkah obravnavati tudi morebiti okužene s koronavirusom, ki niso uspeli doklicati osebnega zdravnika.

Sicer je po zadnjih podatkih v Sloveniji potrjenih 34 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Koronavirus Slovenija Zadnji podatki: V Sloveniji 34 primerov koronavirusa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Janez 08:29 11.marec 2020.

    Tota Čebašek Travnik nima pojma kaj je njeno delo. Zna pa zapravit svojo visoko plačo!! Grozno! Kot da bi jaz v službi spraševal kako naj opravljam svoje delo! Nesposobneži v belih haljah. To so že dokazali tudi s svojim obnašanjem ...prikaži več saj se jih je veliko okužilo med trajbanjem turizma v Italiji in Maroku!

  • maresem 08:21 11.marec 2020.

    Kaj pa vsa izobraževanja in specializacije (fešte in luksuz), doma in v tujini, ki jih redno obiskujete? A tisto znanje pa nič ne koristi? Danes pa ne znate svetovat nič drugega, kot izolacijo?!

  • blayo 01:45 11.marec 2020.

    Čaki mal??? Kdo naj zdaj daje navodila zdravnikom kako se spopasti z epidemijo? A se norca delajo al kaj? Kdaj so gradbeni inženirji javkali in zahtevali od države odgovor kako naj gradijo v času gradbene krize???