Slovenija
2611 ogledov

Ministrica: Preskrba s prehranskimi izdelki pri nas ni motena

Aleksandra Pivec Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade
Karantena v Italiji je povzročil težave slovenskim mlekarjem. Preskrba s prehranskimi izdelki v Sloveniji v tem trenutku ni motena.

"Razmere na področju živilskopredelovalne verige so se z današnjim dnem poslabšale," je na tiskovni konferenci povedala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Težave v sektorju mlekarstva je povzročila včerajšnja odločitev italijanske vlade, da za območje celotne države razglasi karanteno. Določeni predelovalci iz Slovenije, ki so usmerjeni na italijanski trg, so se tako danes soočili s prvimi težavami pri izvozu svežega mleka. 

Ministrica je dejala, da lahko pričakujemo, da se bodo težave v prihodnje zgodile tudi v drugih sektorjih, če bo karantena v Italiji trajala dlje časa. Težave bi se lahko pojavile tudi pri izvozu mesa, predvsem perutnine. Pristojni se pripravljajo tudi na to možnost. 

Na srečanju so bili prisotni tudi predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije, pri katerih so želeli preveriti, ali obstaja težava znotraj trgovinskih sistemov. Po besedah predstavnice zbornice tega niso zaznali. Ministrica je dejala, da bi lahko prišlo do motenih tokov pri uvozu svežega sadja in zelenjave. 

Koronavirus v Italiji Koronavirus Zdravje Panika pri sosedih: Radikalen ukrep, karantena za vse prebivalce države!

Poziv potrošnikom: Kupujte slovensko!

Ministrica je dejala, da v Sloveniji "ni motena niti ogrožena preskrba s prehranskimi izdelki". Potrošnike je pozvala, "naj se poslužujejo slovenskih izdelkov. Ključno je, da slovenske proizvajalce podpremo z nakupom in si zagotovimo nemoteno preskrbo s prehranskimi izdelki". 

Potekajo sicer pogovori o tem, da bi se okrepile blagovne rezerve. Na mizi je tako tudi možnost predelave mleka, ki ga ni bilo mogoče izvoziti v Italijo, v mleko v prahu, za kar imajo kapacitete Pomurske mlekarne. Slovenije letno izvozi 160 milijonov litrov mleka, kar pomeni 450.000 litrov dnevno. "V tem trenutku gre za motnjo pri eni tretjini te količine. Prvi načrt je, da se mleko takoj predela v mleko v prahu. Pomurske mlekarne lahko dnevno predelajo 100.000 litrov mleka v mleko v prahu," je pojasnila ministrica Pivec. "Pomembno je, da se čim hitreje ukrepa, da to ne povzroča pretresov na trgu." Poleg predelave v mleko v prahu so na voljo še nekatere druge možnosti predelave v druge izdelke z dolgim rokom. Preverili pa bodo tudi možnost uporabe katere od predelovalnic za mleko v prahu v bližini. 

"Potrebno je preprečiti izpade znotraj posameznih verig vrednosti. Pozivamo tiste, ki bi doživeli težave in so vezani na dobavitelje iz tujine, da poskušajo dobavitelje iskati znotraj Slovenije," je dejala ministrica. 

mlečni izdelki sir mleko jogurt | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Sproti bodo oblikovali ukrepe

Na ministrstvu so oblikovali koordinacijsko skupino, ki bo dnevno spremljala vse dogodke in spremenjene okoliščine, do katerih bo prihajalo. Pivčeva ob tem napoveduje, da bodo sproti oblikovali ukrepe, s katerimi bodo umirjali situacijo. Oblikovali so kontaktno točko, kamor se deležniki iz živilskopredelovalne panoge lahko obračajo. 

Na današnji sestanek so povabili tudi predstavnike drugih resorjev. Skupaj s predstavniki ministrstva za gospodarstvo in delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so tako pregledali skupne ukrepe, ki bi jih lahko uporabili tudi v tej panogi. Na sestanku so bili tudi predstavniki kmetijske zbornice, GZS - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij in zadružne zveze. 

Ministrica je dejala, da so vsem deležnikom že poslali navodila, pripravljajo pa tudi rezervni scenarij za zagotovitev nemotenega delovanja tudi v primeru zaznave pojavnosti obolelosti v teh obratih. Ministrstvo je v stalnem stiku s sosednjima državama, pregledujejo ukrepe, ki jih sprejemata, pri čemer je poudarek predvsem na uvoznih in izvoznih poteh na področju prehranskih izdelkov. 

Poleg prošnje za zvišanje zgornje pomoči za pomoč de minimis, se na ministrstvu pogovarjajo tudi o možnostih za podaljšanje subvencijskih shem in možnosti predhodne izvedbe nekaterih razpisov, ki so predvideni letos. 

Italijansko-avstrijska meja Koronavirus Svet Avstrija zaprla mejo z Italijo in uvedla 14 dnevno karanteno

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • sam50 07:29 11.marec 2020.

    Prejšnji teden minister govoril o tromesečnih blagovnih rezervah,včeraj Pivčeva že o krizi zaradi karantene v Italiji,čeprav vsi prevozniki blaga pišejo na FB strani,da nemoteno vršijo dostavo v in iz Italije z določenimi zaščitnimi ukrepi za voznike tovornjakov....

  • Ivo 20:24 10.marec 2020.

    Ljudje bodo kmalu začeli umirati, naše vrle nove ministre pa skrbi izvoz. Pa takšne bananadržave ni na svetu! Kmalu bodo izjavili, da bo Slovenija na izgubi, ker premalo delov za nemške tovarne avtomobilov zagotavlja! Marš!

  • Luksi 17:41 10.marec 2020.

    He,he, jaz imam zaloge.

Sorodne novice