Slovenija
4179 ogledov

Takšni bodo od danes ukrepi na meji z Italijo

primorska 09.10.2007, fernetici, mejni prehod, policija, foto: Barbara Milavec Barbara Milavec
Kontrola vstopa v Slovenijo na meji z Italijo se začne danes.

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela sklep, da se bo že danes na meji z Italijo začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo. Izvajali jo bodo pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, so sporočili iz Ukoma.

Za ta ukrep se je vlada odločila, da bi zmanjšala tveganje za širjenje bolezni covid-19 na območju Slovenije in okrepila varovanje zdravja prebivalcev Slovenije.

Potrdilo ne bo smelo biti starejše od treh dni

Na "mejni črti oziroma v bližini mejne črte" med Slovenijo in Italijo bodo tako preverjali, ali imajo potniki iz Italije potrdilo o negativnem izvidu na novi virus sars-cov-2, ki jim ga je izdal pristojni organ. Potrdilo bo moralo biti v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku in ne bo smelo biti starejše od treh dni.

Osebi, ki ne bo imela ustreznega potrdila, se bo lahko prepovedal vstop v Slovenijo. Kontrola vstopa se ne bo izvajala za tovorni promet.

Minister za zdravje bo za podrobnejšo izvedbo sklepa izdal odredbo, v kateri bo med drugim opredeljena tudi ura, kdaj se bo kontrola vstopa začela izvajati, so še dodali na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Letališče Brnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prepoved pristajanja do konca meseca

Na brniškem letališču zaradi novega koronavirusa medtem do konca meseca velja prepoved pristajanja letal z ogroženih območij. Pričakovati pa je, da bo danes več znano o izvajanju še enega ukrepa: merjenja temperature potnikom na brniškem letališču.

Zaradi koronavirusa sta sicer že odpovedani popoldanski povezavi z Beogradom, dopoldanski let v in iz Frankfurta, popoldanski odhod in prihod iz Bruslja ter leta iz in v Podgorico.

ESS se bo seznanil z interventnim ukrepom

Glede na napovedi državnega sekretarja na ministrstvu za delo Tilna Božiča bo danes na Ekonomsko-socialni svet romal osnutek zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju novega koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih tudi karantene. V četrtek pa ga bo predvidoma obravnavala vlada.

Koronavirus Zdravje Infektologinja Lejko Zupanova: "S tako boleznijo se še nisem srečala"

Nova vstopna točka

V Pomurju bo vzpostavljena nova vstopna točka za odvzem brisa pri sumu na okužbo z novim koronavirusom, in sicer v prostorih nekdanje patronažne službe oziroma v zabojnikih pred Zdravstvenim domom Murska Sobota. Vhod v prostore bo iz Kopališke ulice.

Danes navodila za obhajanje maš

Slovenska škofovska konferenca pa naj bi danes objavila posodobljena navodila za obhajanje maš ta konec tedna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kvasetotidogajamona 09:02 11.marec 2020.

    Kontrola vstopa se ne bo izvajala za tovorni promet. pizda vam materna politika pofukana upam da pride covid-19 do vas in da pocrkate golazni ene, samo o denarju razmišljate,

Sorodne novice