Zdravje > Aktualno
2729 ogledov

Pozor, reakcija je lahko zelo burna in dramatična

Osji piki so bolj boleči od čebeljih, a osje želo ponavadi ne ostane v koži. Osji in čebelji piki pri večini povzročijo bolečo oteklino, lahko pa tudi mehurje, težave z dihanjem, vročino. Ko se alergen s pikom injicira v naš sistem, je treba biti pripravljen tudi na anafilaktično reakcijo. Kako ukrepati, ko nas oplazi meduza?

Piki žuželk so v večini primerov boleči in neprijetni, nevarni pa le, če žuželka piči v usta ali žrelo, ali če je človek na pik alergičen. Neprijetno je tudi srečanje z meduzami, v primeru pika kače pa je pomembno hitro in pravilno ukrepanje, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Osji piki so bolj boleči od čebeljih, a osje želo ponavadi ne ostane v koži. "Na rano po piku položite hladen obkladek. Če nimate ledu, lahko uporabite vrečko zamrznjenega sadja ali zelenjave. Bolečina bo tako manjša, za vnetje pa je priporočljiva uporaba antihistaminske kreme. Za nevtralizacijo kisline osjega pika je učinkovit tudi vinski kis," svetujejo na NIJZ.

Ob tem pa so dodali, da za razliko od osjega čebelje želo ostane v koži, zato ga je treba odstraniti. "Pri odstranjevanju je treba biti pozoren, da žela ne stiskamo, saj bo na tak način v organizem prišlo še več strupa. Z nohti ali pinceto želo nežno potegnite ven, nato rano operite s hladno vodo in obložite z ledenim obkladkom, ki ublaži bolečino," na vajajo in dodajajo, da razdraženo kožo pomiri tudi v vodi raztopljena soda bikarbona, ki izniči kislino čebeljega pika. Pomembno je tudi, da ranjeni del telesa hladimo, ker tako ne pride do zatekanja.

Peter Pečenko, urbani čebelar. Kosmatinci Vizita za živali Tako ukrepajte, če ga piči čebela ali osa

Manj boleči, a nadležni in srbeči pa so komarjevi piki. Na NIJZ svetujejo, da se lahko pred njimi med drugim zaščitimo tako, da nosimo svetla oblačila, ki pokrivajo čim večji del telesa, se izogibamo zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja, uporabljamo sredstva za zaščito pred komarji, preprečujemo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež in poskrbimo za okolico ter odstranimo pogoje za razmnoževanje komarjev, kot so zamašeni žlebovi, podstavki za rože in zastala voda v vazah. "Pri oskrbi komarjevih pikov so najbolj učinkoviti geli za pike žuželk ali antihistaminske kreme," svetujejo na NIJZ.

V primeru pikov več žuželk hkrati obiščite zdravnika

In kdaj je po piku treba k zdravniku? Farmacevtka Marjeta Rak Namestnik opozarja, da zagotovo v primeru, če nas piči več žuželk hkrati.  "Če vas piči ali ugrizne več žuželk hkrati, je smiselno obiskati zdravnika, saj so lahko številni piki nevarni, tudi če oseba nima alergijske reakcije. Znak za ukrepanje so tudi oteklina, ki se širi, mehurji ali obsežnejše vnetje, težave z dihanjem, huda bolečina, otekanje ustnic in težko požiranje."

 

osa, pik ose KRONIKA Gorenjska Popikanega reševal helikopter

Za preprečevanje ugrizov pajkov in škorpijonov je zelo pomembno, da pri nočni hoji uporabljamo dobro visoko obutev, svetujejo na NIJZ. Mesta za kampiranje, opravljanje potrebe ter oblačila in obutev moramo pred uporabo temeljito pregledati.

"Po ugrizu pajka damo prizadeti del v vročo kopel, ki omogoča razgradnjo termolabilnega strupa, ud imobiliziramo. Prevezo nad rano naredimo le v primeru ugriza zelo strupenih pajkov. Po potrebi damo poškodovancu sredstvo proti bolečinam in organiziramo prevoz do zdravnika."

V naravi nam pot lahko prekrižajo tudi kače

Kače se izogibajo človeka in praviloma napadejo le, če so ogrožene. Večina pikov kač je v nogo pod kolenom. Značilen znak pika sta vbodni ranici na koži v razdalji 0,6 do enega centimetra, ki rahlo ali pa sploh ne krvavita. "Posledice kačjega pika so lahko paraliza dihalnih in drugih mišic ter odpoved ledvic in motnje strjevanja krvi. Lokalno pa se pojavijo bolečine, rdečina in oteklina, ki ji lahko sledi motnja pretoka krvi in limfe ter odmrtje mišičnega tkiva," so pojasnili na NIJZ.

Za preprečevanje kačjega pika je zelo pomembno preventivno obnašanje: izogibati se je treba nevarnim območjem, še posebej ponoči, ko je večina kač najbolj aktivnih, nenehno je treba opazovati okolico, izbrati pravilno visoko obutev in oblačila.

V primeru pika kače je pomembno hitro in pravilno ukrepanje. Rano očistimo s tekočo vodo in razkužilom, pičeni ud imobiliziramo in človeku omogočimo mirovanje. Po potrebi mu lahko damo sredstvo proti bolečinam in čim prej organiziramo prevoz v bolnišnico. Ne delamo vrezov v rano in je ne sesamo z usti ali vakuumskimi črpalkami.

Prevez uda nad pikom priporočajo le v primeru pika najbolj strupenih kač in če se predvideva, da bo prevoz do bolnišnice trajal dlje kot eno uro. Prevez mora biti dovolj ohlapen, da ne moti oskrbe uda s krvjo. Če je varno, kačo fotografiramo, saj to lahko pomaga pri identifikaciji in odločitvi za ustrezno zdravljenje. V primeru, da je bila kača ubita, jo odnesemo s sabo v bolnišnico, svetujejo.

Za trekinge v zelo odročne predele priporočajo, da imajo pohodniki vedno pri sebi komunikacijsko napravo, s katero bodo lahko hitro poklicali na pomoč.

V morju je neprijetno srečanje z meduzo

Tudi v morju lahko doživimo neprijetno srečanje z živalmi. Po dotiku lovk meduz se na koži pojavijo oteklina, rdečina, srbenje in pekoča bolečina. Pri nekaterih večjih in bolj strupenih vrstah lahko človek zaradi sistemskih reakcij umre v nekaj minutah, opozarjajo na NIJZ. "Ko zaznamo, da so se nas z lovkami dotaknile meduze, takoj zapustimo vodo. Poškodovano mesto najprej speremo z morsko vodo, nato pa še z raztopino jedilnega kisa ali 40 do 70-odstotno raztopino alkohola, da inaktiviramo strup. Lovke posujemo s kuhinjsko soljo in jih s pinceto čim prej odstranimo. Prizadete kože ne smemo drgniti. Po potrebi uporabimo sredstvo proti bolečinam oz. alergiji in v hujših primerih obiščemo zdravnika," svetujejo na NIJZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.