Zdravje > Aktualno
22335 ogledov

Pozor, ta pijača vsebuje preveč vitamina B6

Tzlepotazdravje 20.06.12, alkohol, pijaca,  foto: shutterstock Shutterstock
Iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) poročajo o novem odpoklicu.

Uprava je bila preko EU hitrega sistema obveščanja za živila in krmo obveščena o distribuciji neskladne pijače v Slovenijo. 

"Danske pristojne oblasti so namreč  ob pregledu deklaracije ugotovile, da pijača vsebuje visoko vsebnost vitamina B6, ki ob upoštevanju vnosa tega vitamina tudi iz drugih živil, presega sprejemljiv dnevni vnos," pojasnjujejo. 

V primeru, da bi potrošnik dnevno zaužil 500-mililitrsko pločevinko, bi tako zaužita količina vitamina B6 precej presegala dnevno priporočeno. Zaužil bi namreč 40 miligramov omenjenega vitamina.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke Republike Slovenije (JAZMP) pa za otroke starejše od 14 let in odrasle priporoča osem miligramov vitamina B6 na dan za izdelke, ki niso zdravila.

Gre za pijačo Moose Juice,  Entreme Energy v okusih: Berry (500ml), Blue Raspberry (500ml) in Mojito (250ml). Dobavitelj je Prometeus Sport BV iz Nizozemske. V odpoklic so vključeni vsi roki uporabe in 250 ter 500-mililitrska pakiranja.  "Živilo je bilo distribuirano  trgovinam s športno prehrano, barom oz se prodaja po spletu. Potrošnikom svetujemo, da živila ne zaužijejo temveč ga vrnejo na mesto nakupa," dodajajo na Upravi.

Pijača | Avtor: UVHVVR UVHVVR

Kaj je vitamin B6

"Vitamin B6 potrebujemo za dobro kri, imunski sistem in normalno presnovo beljakovin," pravijo na Inštitutu za nutricionistiko - Nutrisu.

 

Vitamin B6 vsebujejo skoraj vsa živila, prav zato tudi pomanjkanje v prehrani ni pogosto: "Posebno dobri viri so na primer piščanec, svinjina, ribe in nekatere vrste zelenjave kot so stročji fižol, leča, kapusnice, krompir, banane, oreščki in polnozrnata žita."

Uživanje zelo visokih odmerkov vitamina B6, kar bi bilo več kot 100 miligramov dnevno, lahko po njihovih navedbah povzroči poškodbe vidnega živca in težave s kožo. Povečan dnevni vnos s pomočjo prehranskih dodatkov lahko učinkuje tudi na delovanje določenih zdravil. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Slovenec 18:16 27.avgust 2017.

    Bedarija! Skupina vitamina B je vodotopna (tako kot vitamin C) kar pomeni da če preveč zaužiješ tega, to enostavno telo ven splakne iz telesa prek urina.

  • mph 21:32 31.julij 2017.

    Kakšno bebavo nakladanje, kakšne prevelike količine, te enote mere so postavili po II. svetovni vojni za dojenčke, ne pa za odrasle normalne.

Sorodne novice