Zdravje > Aktualno
75 ogledov

Pozor, tudi pri nas visoka onesnaženost

Onesnaženost Arso
Silvestrovo in prvi dan leta ponekod v znamenju visoke onesnaženosti s trdimi delci

Na Agenciji RS za okolje (Arso) danes in v nedeljo pričakujejo visoko onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 v Celju, Zagorju, Trbovljah, Ljubljani in Novem mestu. Na Obali bo onesnaženost s trdimi delci nizka, drugje pa zmerna. Ob večji onesnaženosti je zato priporočljivo omejiti gibanje na prostem: "Jutri pričakujemo visoko onesnaženost zraka z delci PM10 v Celju, Zagorju, Trbovljah, Ljubljani in Novem mestu. Na Obali bo onesnaženost nizka, drugje pričakujemo zmerno onesnaženost zraka," opozarjajo na Arsu.

Onesnaženost | Avtor: Arso Arso
Odrasli in otroci z boleznimi pljuč ter odrasli z boleznimi srca, ki občutijo simptome, naj razmislijo o zmanjšanju fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem, piše ob opozorilih za zmerno onesnaženost zraka, ki je sicer označena z rumeno. 

Onesnaženost | Avtor: Arso Arso
Pri visoki, označeni z oranžno, naj vsak, ki ob tem občuti nelagodje, kot so vnetje oči, kašelj ali bolečine v žrelu, razmisli o zmanjšanju fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem, piše na agenciji za okolje.

Dodajajo, da je treba paziti predvsem na odrasle in otroke z boleznimi pljuč ter odrasli z boleznimi srca. Priporoča se tudi zmanjšanje intenzivnejših fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem in še posebej, če čutijo težave, astmatiki pa bodo pogostje morali uprabljati inhalatorje. 

Preberite še: Ob ognjemetih vdihujete težke kovine

Uporabljajte javni prevoz

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka na Arsu priporočajo, da ljudje ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter naj ne kurijo na prostem.

Na onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 vplivajo povprečna temperatura v zimskem obdobju, ki je povezana z ogrevanjem, število dni z inverzijo in število dni s padavinami.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ferluci 14:52 31.december 2016.

    Danes, zadnji dan v tem letu, ni tako zelo pomembna onesnaženost, okrog polnoči bomo bolj ali manj zunaj, na zraku, ne glede kakšen bo - v pričakovanju zadovoljstva, veselja in novih priložnosti.Srečno v prihajajočem letu udredništvu Žurnala in komentatorjem!