Zdravje > Aktualno
3064 ogledov

POZOR: V lekarnah spremenili to pravilo

Koronavirus - lekarna Anže Petkovšek Koronavirus - lekarna
Od danes uredba spremenjena, kar pomeni, da izdaja zdravil na recept ni več omejena na količino za mesec.

Ukrepe za zaščito pred koronavirusom ste verjetno začutili vsi, ki ste ste se v tem odpravili v lekarne. Mnogi ste stali pred vrati, saj lahko po novem v prostore lekarne vstopi le toliko ljudi, kot je farmacevtov za pultom.

Poleg tega je veljala odredba, ki je lekarnam omejila izdajo zdravil. Kontracepcijske tabletke, antidepresive, zdravila za visok pritisk..., je bilo mogoče dobiti le za en mesec.

koronavirus Zdravila po novem! Zdravje Pozor: celo kontracepcijske tablete samo za mesec vnaprej

Od danes je ta uredba spremenjena, kar pomeni, da zdaja zdravil na recept ni več omejena na količino za mesec.

Omenjeno odredbo, ki je omejila izdajo zdravil na recept bolnikom za zdravljenje za obdobje enega meseca in zdravil brez recepta na eno pakiranje na osebo ter je določila, da izvajalci lekarniške dejavnosti povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke, je prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder izdal 13. marca.

Še vedno velja omejitev izdaje zdravil brez recepta na eno pakiranje na osebo

Vlada je na včerajšnjo dopisni seji izdala odlok, v katerem prav tako določa, da lahko izvajalec lekarniške dejavnosti izda zdravilo za uporabo v humani medicini brez recepta v količini enega pakiranja na osebo, in da lahko izvajalci lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo galenskih zdravil, povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke. V včeraj sprejetem odloku, ki je bil že objavljen v uradnem listu in prejšnjo odredbo razveljavlja, pa  torej ni več zapisane omejitve za izdajo zdravil na recept.

 Novi odlok določa še, da strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka vlada ugotavlja vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti državni zbor in javnost.

V sporočilu za javnost so na vladi zapisali, so zaradi obsežnega širjenja novega koronavirusa in razglasitve epidemije covida-19 nastali številni izzivi pri zagotavljanju oskrbe z zdravili, ki so potrebna v EU med izbruhom covida-19, saj je pandemija na svetovni ravni povzročila znatno povečanje povpraševanja po nekaterih zdravilih.

Lekarna Preverili smo Zdravje Vrste pred lekarnami – kako je z zalogami zdravil?

Ob tem Evropska komisija poziva države članice EU, da naj ravnajo skrbno in premišljeno z obstoječimi zalogami zdravil ter da naj v ta namen sprejmejo ustrezne ukrepe. Na področju izdaje zdravil brez recepta je bila državam članicam EU predlagana optimizacija prodaje oziroma izdaje zdravil v lekarnah za preprečevanje kopičenja zdravil z uvedbo omejitev prodaje zdravil, pri katerih obstaja tveganje pomanjkanja, in začasne omejitve spletne prodaje osnovnih zdravil. Tako se z odlokom z namenom preprečitve motenj v preskrbi z zdravili v Sloveniji pri izvajalcih lekarniške dejavnosti začasno omeji izdaja zdravil brez recepta.

Povečana izdelava dezinfekcijskih sredstev

Prav tako se je zaradi epidemije v Sloveniji povečala potreba po dezinfekcijskih sredstvih za površine in roke, še posebej v zdravstvenih in drugih ustanovah. Teh potreb ni mogoče zadovoljiti z industrijsko proizvedenimi dezinfekcijskimi sredstvi, saj so proizvodne zmogljivosti proizvajalcev zasedene, ter običajnimi zalogami galensko izdelanih dezinfekcijskih sredstev.

Zaradi ustrezne oskrbe z dezinfekcijskimi sredstvi za površine in roke na območju Slovenije se zato z odlokom začasno določi povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke pri izvajalcih lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje iz zakona o lekarniški dejavnosti, so še pojasnili v sporočilu po današnji dopisni seji vlade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar jate
    jate 11:36 23.april 2020.

    aja po tistem incidentu v olmu v kp so hitro spremenili odlok...kaj je bilo tega treba ,da enega upokojenca bolnega za rakom aretirajo 7 policistov,ker so mu pred nosom zaprli vrata kot ,da bi ji krona padla iz glave ce ...prikaži več bi se njega postregla...normalno da popizdis