Zdravje > Aktualno
6172 ogledov

Pravica: Do teh metod zdravljenja mogoče tudi z napotnico

Zdravnik Reuters
So nekonvencionalne metode zdravljenja pri nas na voljo v okviru javnega zdravstva?

"Slišala sem, da je mogoče dobiti napotnico tudi za alternativno metodo zdravljenja – akupunkturo. Zanima me, ali je to res. So nekonvencionalne metode zdravljenja res na voljo v okviru javnega zdravstva in katere," se glasi zanimivo vprašanje, ki ga je Zvezi potrošnikov Slovenije postavila bralka. Ob tem jo je zanimali, "kdo izda napotnico – specialist ali osebni zdravnik?"

"Akupunktura je mogoča na napotnico kot metoda protibolečinskega zdravljenja. Napotnico lahko izda osebni zdravnik ali pooblaščeni specialist, po lastni strokovni presoji, če meni, da bolnik to zdravljenje potrebuje, in ne na zahtevo pacienta," pojasnjujejo na ZPS. Na ZZZS so sicer pojasnili,  da je protibolečinsko zdravljenje z akupunkturo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja dovoljeno pri tistih bolezenskih stanjih, ki so posledica obolenja ali poškodbe mišičnoskeletnega ali živčnega sistema.

Napotnica za komplementarne metode zdravljenja

V določenih primerih je torej akupunktura na napotnico mogoča, saj je priznana kot komplementarna metoda zdravljenja v okviru storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Podobno lahko med komplementarne metode zdravljenja štejemo tudi magnetno terapijo (magnetoterapija) in manualno terapijo, ki ju izvajajo fizioterapevti, dodajajo. 

Akupunktura je ena od metod tradicionalne kitajske medicine, kjer z zbadanjem specifičnih akupunkturnih točk dosejemo sistemske učinke. Na UKC Ljubljana se akupunkturno zdravljenje izvaja že več kot 40 let. Letno v protibolečinski ambulanti Petra Držaja oskrbijo približno 2000 pacientov.

Akupunktura

Akupunktura je ena izmed najbolj poznanih in razširjenih metod zdravljenja tradicionalne kitajske medicine, od leta 1979 pa jo priporoča in priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). 

Na medregionalnem seminarju Svetovne zdravstvene organizacije so pred 40 leti izdelali orientacijsko listo bolezni, primernih za akupunkturno zdravljenje, ki ima osnovo v kliničnih izkušnjah.

Te bolezni so predvsem: bronhialna astma, zobobol, bolečine po ekstrakciji zob, krči v požiralniku in želodcu, hiperacidnost, akutne in kronične razjede dvanajstnika brez komplikacij, zaprtje, glavobol, migrena, nevralgija trigeminusa, pareza facialisa, periferne nevropatije, Menierova bolezen, nevrogene motnje uriniranja, enureza, interkostalna nevralgija, cervikobrahialgija, kontraktura ramenskega sklepa, teniški komolec, ishialgija, bolečine v križu, osteoartritis (artroza).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zorman63 23:45 24.avgust 2019.

    Tisočev študij??? Bravo, slovnica - 1 ! Mimogrede, pišeš težke bedarije, akupunktura še kako pomaga. DOKAZANO. To, če pri tebi ni delovalo, še ne pomeni, da drugim ne pomaga. Meni npr. je akupunktura odpravila dolgoletne bolečine, ko nič več ni ...prikaži večeč ni pomagalo, ne protibolečinske tablete, ne injekcije....nič. Akupunktura je pomagala in zato ne klobasaj o placebo efektu, če ne razumeš za kaj dejansko gre.

  • mph 14:31 24.avgust 2019.

    Na osnovi TISOČEV študij, akupunktura ne deluje nič bolje kot navaden PLACEBO. Dokazano. Pa se še naprej meče denar. Ok, ok, ... če nekomu placebo prežene glavobol, ker placebo DELUJE pri takih zadevah, pa vseeno. Ista zgodba s totalnim šarlatanstvom ...prikaži več kot je homeopatija. Nisem pa pristaš, da se za drago placebo zdravljenje troši javni denar. https://sciencebasedmedicine.org/acupuncture-doesnt-work/ Pa sem pred desetletji to že sam ugotovil, kot skeptik sem po več aplikacijah ostal brez olajšanja.