Zdravje > Aktualno
67 ogledov

Pravilo pet na dan bi morali prilagoditi

nakup hrana nakupovanje Profimedias
Pravilo pet na dan bi bilo treba prilagoditi. Nova raziskava nakazuje, v katero smer bi morala iti prehrana ljudi.

Raziskava, opravljena na Imperial College London, je pokazala, da bi bilo smiselno uživanje sadja in zelenjave povečati s tako imenovanih pet na deset na dan. Po njihovih izračunih bi s takšno prehrano lahko letno preprečili 7,8 milijona smrti. Kljub temu pa poudarjajo, da imajo lahko že manjše količine pozitivne učinke za zdravje. Priporočljiv dnevni vnos sadja in zelenjave je 400 gramov. "Pet na dan je osnova za zdravo, uravnoteženo prehrano, s katero lahko preprečimo številne bolezni," je za BBC dejala nutricionistka dr. Alison Tedstone.

Do zaključkov so prišli na podlagi zbranih podatkov iz 95 različnih študij, v katere je bilo vključenih dva milijonov ljudi, katerih prehranjevalne navade so analizirali.

Posebej so izpostavili sadje in zelenjavo, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka in bolezni srca. Manjše tveganje za nastanek raka povezujejo z uživanjem zelene zelenjave, rumene zelenjave, brokolija, brstičnega ohrovta, cvetače in zelja. Manjše tveganje za razvoj srčnih bolezni in kapi povezujejo z uživanjem jabolk, hrušk, citrusov, solate, zelenolistne zelenjave, brokolija, brstičnega ohrovta, cvetače in zelja. 

V raziskavi so ocenili tudi tveganje za krajše življenje glede na to, koliko zelenjave in sadja pojeste. V primerjavi s tistimi, ki ne zaužijejo nobenega takšnega živila, 200 gramov zmanjša tveganje za kardiovaskularne bolezni do 13 odstotkov, medtem ko 800 gramov zaužitega sadja in zelenjave zmanjša to tveganje do 28 odstotkov. 

Tveganje za nastanek raka se pri dnevnem vnosu v višini 200 gramov zmanjša za 4 odstotke, pri vnosu 800 gramov pa za 13 odstotkov. Dnevni vnos 200 gramov sadja in zelenjave zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt za 15 odstotkov, 800 gramski vnos pa za 31 odstotkov. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.