Zdravje > Aktualno
369 ogledov

Preboj: Z zgolj 30-minutnim posegom se lahko kakovost življenja bolnika izrazito izboljša

klinični Saša Despot
UKC Ljubljana odslej učno središče za prebojno metodo.

V UKC Ljubljana so jeseni 2017 začeli izvajati novo metodo zdravljenja odporne angine pektoris z vstavitvijo posebne opornice skozi žilo v koronarni sinus. Izumitelj metode Shmuela Banaia iz Izraela pa je danes vodji katetrskega laboratorija kliničnega oddelka za kardiologijo Matjažu Buncu izročil pooblastilo za uradno poučevanje metode.

Bunc je na današnji predstavitvi nove metode pojasnil, da je lahko premajhna prekrvavitev srčne mišice razlog za občasno tipično bolečino v prsnem košu oz. angino pektoris. Ta zmanjšuje kakovost življenja bolnikov, saj omejuje njihove vsakodnevne aktivnosti. V primeru, ko je prekrvavitev srca nenadoma pomembno zmanjšana, lahko bolnik občuti nenadno bolečino v prsnem košu. Pride lahko tudi do odmrtja srčne mišice oz. miokardnega infarkta.

Posebna opornica

Do deset odstotkov bolnikov s koronarno boleznijo ima kljub zdravljenju z zdravili in posegi za izboljšanje prekrvavitve srca še vedno bolečine v prsnem košu oz. odporno angino pektoris. Tem bolnikom je po Bunčevih besedah mogoče pomagati z vstavitvijo posebne opornice skozi žilo v koronarni sinus, to je v končni del venskega obtoka v srcu, ki se zliva v desni srčni preddvor.

Do danes trideset posegov

Z zgolj 30-minutnim posegom se lahko kakovost življenja koronarnega bolnika izrazito izboljša. Pod vodstvom kardiologa Bunca so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana doslej izvedli 30 posegov. Pri več kot 70 odstotkih bolnikov se je pokazalo subjektivno izboljšanje simptomov, pri 40 odstotkih pa celo objektivno izboljšanje njihove zmogljivosti.

Vstavitev posebne opornice skozi veno na vratu ali na nogi v koronarni sinus povzroči zmanjšanje prečnega preseka koronarnega sinusa in poveča upor proti toku krvi. Kot je pojasnil Bunc, se posledično zviša tlak v koronarnem sinusu in tudi v koronarnih arterijah. Sledi prerazporeditev pretoka krvi s področij dobre prekrvavitve v slabše prekrvljene predele srčne mišice. Za poseg zadostuje lokalna anestezija.

Izumitelj nove metode Banaia je spomnil, da je ideja o zdravljenju slabe prekrvavitve srčne mišice z vplivanjem na pretok skozi koronarni sinus stara že več desetletij. V sodobnem zdravljenju pa metoda po njegovih besedah predstavlja nadgradnjo modernih načinov zdravljenja slabe prekrvavitve srčne mišice.

 

7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.