Zdravje > Aktualno
39 ogledov

Prehladi so mimo, a tu so črevesna obolenja

Če prehlad spremlja vročina, naj otrok ostane doma. Žurnal24 main
Sezona prehladnih obolenj izveneva, opažajo pa več hospitalizacij zaradi črevesnih okužb, meningitisov, pa tudi borelioze.

Če ste prehlajeni in vas boli grlo ali vas obkrožajo sodelavci s takšnimi težavami, ste bolj izjema, čeprav se vam morda zdi drugače. Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja pravijo, da so prehladna obolenja, kot je pričakovano za ta del leta, v upadu. "Sezona izveneva", odgovarjajo na vprašanje, ali so morda ob zadnji ohladitvi opazili povečano število respiratornih okužb. 

Akutne okužbe dihal se sicer pojavljajo preko celega leta. "V toplejših mesecih je število obolelih majhno, saj so okoljski dejavniki, kot so temperatura zraka in osončenost manj primerni za širjenje povzročiteljev okužb dihal," pišejo pri NIJZ. "V jesenskih mesecih število akutnih okužb dihal prične pričakovano naraščati in običajno doseže vrh v januarju ali februarju.

Več meningitisov in borelioze

Povečanega števila respiratornih okužb ne beležijo tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. "Zaradi narave klinike je velik delež hospitaliziranih zaradi pljučnice preko celega leta, največ seveda v sezoni gripe," pojasnujejo pri UKC Ljubljana. 

"V tem letnem času se povečuje število črevesnih okužb in meningitisov, pa tudi borelioze," pravijo na UKC Ljubljana. "Glavnino hospitaliziranih bolnikov ta hip predstavljajo starejši bolniki s številnimi pridruženimi boleznimi in najrazličnejšimi okužbami."

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.