Zdravje > Aktualno
651 ogledov

Preiskava prsnega koša in trebuha v manj kot eni sekundi

Fotografija je simbolična
UKC Ljubljana z novim CT aparatom za najzahtevnejše preiskave.

Na kliničnem inštitutu za radiologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so dobili nov, sodoben aparat za računalniško tomografijo, ki omogoča najzahtevnejše preiskave celega telesa, tudi kardiološke diagnostične preiskave pri otrocih, so sporočili iz UKC Ljubljana. Aparat bo omogočil opravljanje preiskav pri otrocih brez anestezije.

Predstojnik inštituta za radiologijo Dimitrij Kuhelj je dejal, so aparat namestili v najkrajšem možnem času. "Aparat je najhitrejši na tržišču ter omogoča pregledovanje vsega telesa z nižjo sevalno obremenitvijo kot do sedaj ter ob uporabi manjše količine kontrastnega sredstva, kar je bolj varno ter racionalno za bolnike. Aparat omogoča morfološko ter funkcionalno oceno struktur," je dodal.

Preiskava prsnega koša in trebuha v manj kot eni sekundi

Specialist kardiotorakalne radiologije Pavel Berden pa je poudaril klinično uporabnost novega aparata. Po njegovih besedah je ena bistvenih prednosti novega aparata pregled velikega področja v telesu v zelo kratkem času - na primer preiskava prsnega koša in trebuha v manj kot eni sekundi. "To omogoča slikanje brez zadržanega diha in ga zato lahko opravimo pri hudo prizadetih bolnikih. Najbolj pomembno pa je, da anestezija od sedaj naprej pri otrocih ni vedno potrebna."

Kot morda najpomembnejšo prednost aparata pa je izpostavil bistveno nižjo dozo sevanja, doseženo s posebnimi filtri in načinom rekonstrukcije slike. "Nižja doza sevanja omogoča večjo uporabnost preiskav pri otrocih in mladih ter možnost ponavljanja preiskav pri sledenju nekaterih bolezni. Pomembno nižje sevanje je možno tudi pri 4D preiskavah, torej preiskavah funkcije - prikaz prekrvavljenosti tumorjev omogoča zgodnejšo in natančnejšo diagnostiko ter spremljanje zdravljenja, kar doslej zaradi zelo visoke doze ni bilo izvedljivo," je izpostavil.

Vrednost investicije skupaj z gradbenimi deli znaša dva milijona evrov. Sredstva za nakup novega aparata je zagotovil UKC Ljubljana, kjer v enem letu opravijo na vseh CT aparatih približno 36.000 preiskav.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.