Zdravje > Aktualno
121 ogledov

Prenehajte kaditi, dokler ste še živi

kajenje cigarete EPA
Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev, kar je več kot je letno smrti zaradi vseh nezgod, vključno s prometnimi nesrečami, samomori, zaradi alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj.

Dan brez cigarete naj bo vzpodbuda za prenehanje kajenja in opozorilo, za kako škodljivo razvado gre, danes opozarjajo različni strokovnjaki, ki kadilce pozivajo k prenehanju kajenja. 

Kar dve tretjini kadilcev umreta zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje. Tudi sicer kadilci v povprečju izgubijo od 10 do 15 let življenja, veliko let pred smrtjo pa preživijo "z zelo slabo kakovostjo življenja", opozarja Helena Koprivnikar z Nacionalnega instituta za javno zdravje, NIJZ:

Prenehajte kaditi, dokler ste še živi

"Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli obdobju življenja, največje koristi za zdravje pa prinaša opustitev kajenja pred 40. letom," je pojasnila Tadeja Hočevar z NIJZ in navedla oblike različnih programov pomoči od odvajanja od kajenja.

"Programi opuščanja kajenja potekajo v zdravstveno vzgojnih centrih, ki so v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, se lahko kadarkoli obrnejo na najbližji zdravstveno vzgojni center in ne potrebujejo napotitve s strani osebnega zdravnika. Lahko izbirajo med skupinskim in individualnim svetovanjem za opuščanje kajenja;" je dodala.

Sicer je v pomoč kadilcem, ki želijo opustiti kajenje ali potrebujejo pomoč pri vzdrževanju abstinence,  na voljo tudi svetovalni telefon, kjer svetovanje izvajajo usposobljeni svetovalci.

Grozljivi podatki

Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev, kar je več kot je letno smrti zaradi vseh nezgod, vključno s prometnimi nesrečami,, samomori, bolezni zaradi alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj; v 10 letih pa toliko, kot je prebivalcev mesta Kranj ali Celje. Umirajo ljudje v aktivnih dobi - med 30. in 44. letom starosti vsako sedmo smrt pripisujemo kajenju, med 45. in 59. letom starosti vsako tretjo, opozarjajo na NIJZ.

Preberite še:

Apel poslancem: Poročajte o lobistih

Sicer letošnji dan brez cigarete sovpada z začetkom obravnave predloga novega zakona o omejevanju porabe tobačnih in povezanih izdelkov v DZ. Jutri ga bo obravnaval odbor za zdravje.

Transparency International Slovenia (TI Slovenija) je zato pred jutrišnjim začetkom obravnave pozval poslance in poslanke, naj poročanjo o vseh vplivih in lobističnih stikih v postopku sprejemanja Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Kot so zapisali, so skupaj z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija in Campaign for TobaccoFree Kids oznanili pričetek spremljanja postopka zakona, saj nameravajo osvetliti sprejemanje zakonodaje in preverjati poslance DZ ter druga interesna združenja, ki želijo vplivati na vsebino zakona. 

Zato apelirajo na poslance naj poročajo o vseh lobističnih stikih in prijavijo nedovoljene poskuse vplivanja na postopek: "TI Slovenia na tem mestu opozarja, da lobiranje predstavlja zakonito vplivanje na odločevalce le, če je transparentno in etično ter v skladu s slovensko zakonodajo, ki ureja področje obiranja. Med drugim se je velika večina poslancev Državnega zbora pred volitvami zavezala vestno poročati o vseh nejavnih vplivih in zagotoviti zakonodajno sled, " je dejal Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia:

Kadilski zakon: Med najstrožjimi v Evropi

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob predstavitvi zakona, ki je med najstrožjimi v Evropi poudarila, da zakon uvaja dokazano učinkovite ukrepe.

Med njimi so tudi enotna embalaža in popolna prepoved oglaševanja ter razstavljanja teh izdelkov. Ministrica se je zavzela in tako tudi apelirala na poslance, da predlagani zakon sprejmejo v celoti in da čim prej zaživi v praksi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Tomaž Pavlovčič 19:23 31.januar 2017.

    Država ne meči nam peska v oči. Od trošarin boste pobrali 11 mio €, za preventivo namenili 70 000 €, stroškov povezanih z zdravljenjem in škodo, ki jo povzroča tobak pa presega 20 mio €. Važno je da lobisti ( ...prikaži več beri legaln korupcija) napolnijo vaše žepe.Dejstvo je, da sta alkohol in tobak najnevarnejši legalni drogi in tisti, ki ju redno uživa naj prispeva v zdravstveno blagajno ali še boljenaj si sam plačuje zdravstvene storitve. Na Golniku bi tako lahko postavili Dihalni resort s 5000 posteljami.

  • Pepi 18:22 31.januar 2017.

    Hahahahahah,"Prenehajte kaditi, dokler ste še živi" in kaj se zgodi,če neham kadit ,ko bom umrla hahahhahahah

  • Pepi 18:22 31.januar 2017.

    Hahahahahah,"Prenehajte kaditi, dokler ste še živi" in kaj se zgodi,če neham kadit ,ko bom umrla hahahhahahah