Zdravje > Aktualno
559 ogledov

Pri nas: Kar 11 odstotkov populacije trpi za to boleznijo

Slovenija 21.10.2013 dezevno vreme, deznik, ljudje se sprehajajo po dezju, jesen Saša Despot
Revmatologi imajo na voljo le 15 minut za kontrolni pregled.

Ob svetovnem dnevu revmatikov, 12. oktobru, so v Društvu revmatikov Slovenije predstavili tri nove knjižice Sprejmi me za bolnike z revmatoidnim artritisom, psoriatičnim artritisom in ankilozirajočim spondilitisom. V društvu menijo, da je za čim boljše obvladovanje vnetnega revmatizma najpomembnejša dobra informiranost o bolezni.

Obolelih v Sloveniji za vnetno revmatično boleznijo je po zadnjih ocenah stroke od 40.000 do 60.000. V Sloveniji je bolnikov z revmatizmom okoli 230.000 oziroma 11 odstotkov populacije, za hujšimi oblikami bolezni pa jih trpi okoli tri odstotke.

"Ob letošnjem svetovnem dnevu revmatikov smo se v društvu odločili, da opozorimo na pomen dobre informacije za bolnika. Le dobro poučen in hkrati motiviran bolnik, ki vzpostavi zaupen odnos s svojim revmatologom, bo res sodeloval v procesu zdravljenja, zato sta obveščenost in motiviranost tista kombinacija, ki zmanjšuje posledice vnetnih revmatskih bolezni," je na okrogli mizi povedala Petra Zajc iz društva.

revmaena | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na področju poučenosti o bolezni veliko stori društvo preko različnih izobraževalnih vsebin, kot so seminarji, srečanja in delavnice za bolnike in njihove svojce ter z izdajo informativnega gradiva o bolezni, zdravem življenjskem slogu in možnostih zdravljenja.

"Prvo, ko zboliš, je treba vzpostaviti povezavo bolnik zdravnik oz. medsebojno zaupanje. Predpisana zdravila je treba eno obdobje redno jemati, da se vidi rezultat tega zdravljenja in, če se jemlje kaj stranskega, je to treba povedati zdravniku," je pojasnil dolgoletni predsednik društva Andrej Gregorčič. Poleg tega je treba po njegovem čim prej priti do društva, ki nudi med drugim veliko napotkov in možnosti za rekreacijo in lepše življenje.

"Mi revmatikom veliko nudimo, na njih pa je ali hočejo to sprejeti," je odločno dejal Gregorčič in dodal, da ima društvo, ki šteje več kot 1800 članov, 13 podružnic po državi, v vsaki je organizirana tudi tedenska telovadba pod strokovnim vodstvom.

Pri projektu Sprejmi me so sodelovali tudi slovenski bolniki in revmatologi ter podjetje Novartis. Revmatolog Matija Tomšič, sicer predstojnik oddelka za revmatologijo ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC), je poudaril, da bodo knjižice morda pomanjkanje časa v ambulanti vsaj malo nadomestile, saj je skupina izkušenih revmatologov odgovorila na števila vprašanja bolnikov z revmatoidnim artritisom in ankilozirajočim spondilitisom.

15 minut za kontrolni pregled

revmatolog | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot je spomnil, imajo revmatologi na voljo le 15 minut za kontrolni pregled, kar ne zadostuje za klinični pregled in odgovore na vsa zastavljena vprašanja bolnika, zato je pomembno, da bolnik pride na pregled pripravljen.

Da sta informiranost bolnika in njegovo sodelovanje nujni predpogoj za uspešno zdravljenje kroničnih vnetnih revmatskih bolezni je zatrdila tudi revmatologinja Nataša Gašperšič z UKC Ljubljana. Prav zaradi tega so izdali tudi priročnik Žepna revmatologija, ki je zasnovan kot sodobna in praktična knjiga za širši krog ljudi, ki iščejo informacije o vnetnih revmatskih boleznih in zajema vse od najnovejših spoznanj v revmatologiji do povsem praktičnih priporočil, je dejala.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.