Zdravje > Aktualno
5026 ogledov

Pri nas: Trener 12-letnikom ponuja alkohol, večina ga ne obsoja

Profimedia
Opozorilo: Akcija jasno pokazala, da jemljemo pitje alkohola med slovenskimi otroki kot nekaj samo po sebi umevnega.

Združenje za kronične nenalezljive bolezni je danes s spletno stranjo www.keralkoholnimleko.si začelo zbirati podpise za uvedbo celostnih ukrepov na področju alkoholne politike v Sloveniji. Podpise, ki jih bodo zbirali do decembra, bodo predali ministru za zdravje Alešu Šabedru, so v zapisali v sporočilu za javnost.

Kampanja je nastala kot odgovor na dejstvo, da se Slovenija uvršča v svetovni vrh po porabi alkohola med osebami, starejšimi od 15 let. "Kljub temu, da 6 od 10 slovenskih sedmošolcev do alkohola pride doma, verjamemo da so starši in stari starši le del problema, težava pa je predvsem vsesplošna sprejetost alkohola – od dostopnosti na vsakem koraku, zelo nizkih cen, oglasov, ki ciljajo na vse mlajše osebe, do alarmantno nizkega upoštevanja zakona o prepovedi prodaje alkohola mladoletnim," pojasnjuje koordinator kampanje Jan Peloza.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Nad evropskim povprečjem Zdravje Bolezni zaradi alkohola: Slovenske občine, kjer imajo zaradi tega največ težav

Večinsko opravičevanje trenerja

Akcija Ker alkohol ni mleko je sicer od junija dalje na socialnih omrežjih ozaveščala javnost o pomenu neponujanja alkohola otrokom in mladostnikom. Pobudniki akcije pojasnjujejo, da je jasno pokazala, da jemljemo pitje alkohola med slovenskimi otroki kot nekaj samo po sebi umevnega. "Začetni video, ko trener na zrežiranem končnem izletu ponuja alkohol 12-letnikom, je postal viralen, pobudnike kampanje pa je zmotilo predvsem večinsko opravičevanje in neobsojanje početja trenerja. Video si je od takrat ogledalo že preko 140 tisoč ljudi s preko 10 tisoč odzivi nanj," so še sporočili. 

"Skoraj polovica otrok, ki prične piti v osnovnošolskih letih, od njega postane zasvojena, zasvojenost pa se lahko razvije že po enem letu. Zato danes uradno lansiramo kampanjo zbiranja podpisov za uvedbo celostnih ukrepov na področju alkoholne politike pri nas, ne pomeni, da mora na tej točki ukrepati samo država," dodaja koordinator kampanje.

Zabava, poljub Zdravje Temu rečemo socialni alkoholizem

Po njihovem morajo poleg države ukrepati tudi gostinci, prodajalci, starši, oglaševalci, zdravniki, nevladne organizacije, stari starši, medicinske sestre, učitelji, predvsem pa znane osebnosti in vplivneži. S kampanjo si njeni pobudniki želijo začeti dialog za ukrepanje tudi z njimi.

 

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 17:31 12.november 2019.

    džankiji radi učijo druge,