Zdravje > Aktualno
3938 ogledov

Priznani strokovnjak o 'dvoživkah': "Verjemite, da tega ne počnem zaradi denarja"

Zdravnik
"S tem ne bomo skrajšali nobene čakalne vrste in privarčevali niti centa javnega denarja. Bomo pa nosečnicam vzeli možnost preiskave, ki jo želijo zaradi svojega strahu in miru in ki so jo do sedaj lahko dobile. Morda bo kdo zaradi tega lažje spal, nekaj 10 pa slabše," pravi priznani otroški kardiolog Samo Vesel.

Koalicijska pogodba strank prihodnje vlade na področju zdravstva predvideva odpravo popoldanskega dela zdravnikov, kar je dvgnilo precej nezadovoljstva pri zdravnikih.

Čakalne dobe se bodo samo še povečevale in nanazadnje, koncesionarji bodo ostali brez zdravnikov, kar lahko zanje pomeni propad, opozarjajo mnogi. 

“Postaviti želimo krovni sistem, ki bo omogočal dopoldansko in dodatno popoldansko delo v matičnih ustanovah," je pozneje zadevo poskušal omiliti minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je sicer poudaril, da nikomur ne bodo prepovedali delati. 

Mladi zdravniki Slovenije so na primer opozorili, da ukinjanje dodatnega dela zdravnikov ne predstavlja rešitve razmer v zdravstvu. Po njihovem vsak zdravnik z odpravljenim posegom ali pregledom skrajšuje čakalne dobe in to ne glede na to, kdaj to počne.

Na zapis mladih zdravnikov se je kaj hitro odzval priznani pediater in otroški kardiolog Dr. Samo Vesel. Kot je zapisal na Twitterju, se je zaradi tega sporočila odločil opisati "svoj primer dvoživkarstva."

Spomnimo: Vesel je nekdanji vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), ki je zaradi znanih razprtij okoli programa otroške srčne kirurgije leta 2018 zapustil delovno mesto. Danes je zaposlen v Splošni bolnišnici Celje.

"S tem ne bomo skrajšali nobene čakalne vrste in privarčevali niti centa javnega denarja. Bomo pa nosečnicam vzeli možnost preiskave, ki jo želijo zaradi svojega strahu in miru," je opozoril.

"Sem pediater, celo delovno dobo delam na področju pediatrične kardiologije, subspecializiral pa sem se za področje fetalne kardiologije. Ali sem dober ali ne in koliko fetalnih kardiologov je v Evropi, vprašajte moje kolege: pediatre kardiologe, perinatologe, neonatologe," svoje poklicne kompetence pojasni znani slovenski strokovnjak. 

Vsak drugi petek od 7.ure - 18.ure dela še v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer otrokom in nesečnicam na Koroškem "omogoča"  kardiološke preglede v svojem okolju, "s tem razbremenjujemo čakalne vrste na Pediatrični kliniki in v Celju, staršem pa prihranimo tudi tisoče kilometrov poti letno," je poudaril. 

Zasebniki ga ne zanimajo

Velikokrat so ga zasebniki vabili, da bi imel v njihovih prostorih samoplačniško pediatrično kardio ambulanto. "Vedno sem zavrnil, ker menim, da so pregledi dosegljivi znotraj javnega sistema, pa čeprav je potrebno za napotnico pod redno kar počakati, pri meni cca pol leta," je dodal. 

V sodelovanju s sodelavci SB Celje se s "skrajnimi napori"  trudi, da tudi nosečnice, ki imajo indikacijo in napotnico za fetalni kardiološki pregled, pridejo na vrsto v razumnem roku. 

"Problem pa nastane, ko želi pregled plodovega srca opraviti nosečnica, ki za oregled NIMA medicinske indikacije in zsnj NE MORE dobiti napotnice. Takih nosečnic, iz Slovenije in tujine, je letno 70-80," trenutno stanje ponazori Vesel, ki doda. 2Vzroki so različni, največkrat pa gre za strah, ker je otroka s srčno napako rodila sodelavka, prijateljica… Pri tujkah gre za drugi mnenje".

Vesel: "Verjemite, da tega ne počnem zaradi denarja"

Ob dejstvu, da termine komaj zagotovijo tistim z napotnico, samoplačnic v SB Celje in SB Slovenij Gradec ne morejo sprejemati. "Do sedaj smo to reševali tako, da sem takšne preglede opravil v enem od zasebnih ginekoloških centrov v Lj, po koncu njihovega delovnega časa, ob 19. uri. Ni jih bilo veliko, nekajkrat mesečno sem šel, 5-6 na mesec. Plačilo po podjemi pogodbi, s pregledom neto zaslužim cca 30 evrov. Verjemite, ne počnem tega zaradi denarja."

V primeru, da bo predlog iz koalicijske pogodbe zares veljal, bo po njegovem teh nekaj deset nosečnic ostalo brez pregleda, prav tako bodo nosečnice iz tujine drugo mnenje iskale v drugih državah. "S tem ne bomo skrajšali nobene čakalne vrste in privarčevali niti centa javnega denarja. Bomo pa nosečnicam vzeli možnost preiskave, ki jo želijo zaradi svojega strahu in miru in ki so jo do sedaj lahko dobile. Morda bo kdo zaradi tega lažje spal, nekaj 10 pa slabše."

Kot še dodaja dr. Vesel, bo zaradi tega precej "skrbi, joka in slabe volje", na koncu bo po njegovem vsaj dve tretjini takšnih, ki nimajo indikacije, "nekako le dobilo napotnico in še dodatno obremenilo sistem in oddaljilo pregled v razumnem roku tistim, ki ga dejansko najbolj potrebujejo."

 

Komentarjev 6
  • Kmodri 19:01 24.maj 2022.

    To so nad ljudje.

  • Ender3 17:07 24.maj 2022.

    Kdo bolnikom postavlja diagnoze, kdo indikacije za potrebne in nepotrebne preiskave, operacije in terapije. Torej je, izvorni greh pri njih za to naj ga sami rešujejo. Ustvarjanje čakalnih vrst je, v njihovem interesu, saj generira vse preveč denarja, ki ga ...prikaži več za njih pač, nikoli ne bo dovolj.

  • rd2dmk2 20:29 23.maj 2022.

    me zanima kako bi delodajalec keramičarja gledal kako mu po osmih urah gre k konkurentu polagat ploščice. pa da ne omenjam avtomehanik, itd. tukaj vas spomnim na ZD Kranj, ko so družinski zdravniki dali kolktivno odpoved. zdej pa avtor članka ...prikaži več .. zahtevam nadaljevanje tele štorije. povej kako se je razvilo v ZD Kranj od stavke pa do danes. kolk tisith dohtarjev ima dons koncesijo, pa zraven še delajo v javnem sektorju. zakaj nadaljevanje. ker če objaviš tole, potem daj še tisto. al pa nič!