Zdravje > Aktualno
20 ogledov

Prodrla je v glavna mesta

Ebola v Liberiji EPA
Za zmago nad smrtonosno boleznijo, bo treba storiti še mnogo več, svarijo Zdravniki brez meja.

Danes naj bi bili znani rezultati, ali je tudi 56-letni Čeh, ki se je nedavno vrnil iz Liberije in kaže simptome ebole, okužen s smrtonosnim virusom. Sedaj je v karanteni v praški bolnišnici. Britanske oblasti pa med tem preverjajo novico, da je v Makedoniji umrl britanski državljan, ki naj bi bil okužen z ebolo. Po navedbah neimenovanega predstavnika makedonske vlade, naj bi imel simptome virusa še en Britanec.

Posamezni primeri v Evropi

"Čeprav izbruh te hude bolezni traja že nekaj mesecev, se je z virusom ebole zunaj teh držav okužilo relativno malo ljudi. Kljub temu se posameznim primerom v Evropi ne bo mogoče povsem izogniti, vseeno pa je tveganje za velik izbruh te bolezni zelo majhno," ocenjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dodajajo, da so evropske države med najbolje pripravljenimi na svetu za boj proti tej bolezni: “Tudi v Sloveniji smo pripravili podobne ukrepe kot številne druge države Evropske unije in redno spremljamo dogajanje po vsem svetu.” 

Zaradi izbruha ebola virusne bolezni (EVB), ki se ne umirja, prebivalcem Slovenije odsvetujejo vsa nenujna potovanja v Gvinejo, Liberijo in Sierra Leone. Čeprav je tveganje za večino potnikov nizko, pa se lahko poveča za tiste, ki bi potrebovali zdravstveno oskrbo v prizadetih območjih. Poleg tega zaradi preobremenjenosti zdravstvenega sistema in pomanjkanja osebja na teh območjih je lahko dostopnost do zdravstvenih storitev v primeru poškodb ali drugih zdravstvenih težav omejena.

EVB je akutna virusna bolezen z visoko stopnjo smrtnosti. Bolezen se pogosto začne s splošnimi znaki kot so nenadna visoka vročina, slabost, bolečine v mišicah, glavobol. Temu sledijo bruhanje, driska, izpuščaj, okvara ledvic in jeter, v nekaterih primerih notranje in zunanje krvavitve,” opisujejo. Diagnozo postavimo z laboratorijsko preiskavo krvi, s katero dokazujemo prisotnost virusa ali protiteles. Izbruh ebole v nekaterih državah Zahodne Afrike je največji v človeški zgodovini.

Slab odziv

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da je ebola zdaj prodrla v glavna mesta vseh treh najbolj prizadetih džav in se pospešeno širi.  Pomočnik direktorja WHO Bruce Aylward svari, da se države niso dovolj dobro odzvale in pomagale Liberiji, Gvineji in Sierri Leone, ko so jih te prosile za pomoč, poroča BBC.

Po zadnjih podatkih je zaradi ebole umrlo že 3.860 ljudi, od tega je kar dvesto zdravstvenih delavcev. Aylward pravi, da je trenutno stanje v Zahodni Afriki bolj zaskrbljujoče, kot je bilo dvanajst dni nazaj: “Bolezen je vstopila tudi v glavna mesta in okoli sedemdeset odstotkov okuženih bo zaradi nje umrlo.” Predsednica Zdravnikov brez meja Joanna Liu je za BBC dejala, da je urgentna mednarodna pomoč nujna: “Trenutno ne zmagujemo v bitki z ebolo.” Opozarja, da je za zmago nad smrtonosno boleznijo treba narediti še mnogo več in da je vsaka dvajseta žrtev zdravnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.