Zdravje > Aktualno
10904 ogledov

Prošnja reševalcev in zdravnikov, ki pogosto ne vedo, koga poklicati

Reševalno vozilo Profimedias
To je telefonska številka, ki je ne poznate,

V teh dneh je po družbenem omrežju zaokrožilo sporočilo z naslovom  "Prošnja zdravnikov in reševalcev," ki vas poskuša spodbuditi,  da si v imenik mobilnega telefona shranite telefonske številke, ki imajo pred imenom oznako ICE.

V sporočilu piše, da telefonske številke pridejo še kako prav reševalcem, policistom in gasilcem v primeru, da bi bili udeleženi v nesreči ali bili v nezavesti.

Nikoli se ne ve, kdaj pride prav, navajajo in dodajajo, da ima večina ljudi s seboj mobilni telefon. "Pri poškodovancih, ki so v nezavesti, reševalci na osnovi dolgega seznama številk na mobilnem telefonu ne vedo, koga poklicati in kontaktirati."

Reševalci in zdravniki vam tako predlagajo, da v svoj telefon vstavite kontaktno osebo ali dve za primer, če se vam zgodi nesreča. 

Številka, ki vam lahko reši življenje

Če se vam sporočilo ni zdelo pomembno ali ste ga spregledali, velja opozoriti, da gre za resen poziv, ki vam lahko reši življenje, saj lahko reševalci od vaših najbližjih pridobijo tudi kakšen pomemben podatek o vaši bolezni, zaradi katere ste še v večji nevarnosti; alergije, diabetes, nosečnost...

Način osebne pripravljenosti na nesreče ICE

Sicer pa to sicer manj znano prakso pri nas svetujejo tudi na Upravi RS za zaščito in reševanje. "ICE (In Case of Emergency) je preprost in enostaven način osebne pripravljenosti na nesreče. V kritičnih okoliščinah je kontaktiranje prave osebe odločilnega pomena," pojasnjujejo in dodajajo, vam tak klic lahko "reši življenje s pridobitvijo pomembnih zdravstvenih podatkov ali pomiri vaše najbližje."

Dispečerski center 112 rešilec nujna medicinska pomoč reševalec Dogodka ne bo pozabil Zdravje Intervju: Andrej Fink: "Z ogroženo pacientko v rešilcu, ko se je na avtocesti naenkrat zabliskalo ..."

Navodila za shranitev številke ICE

V imenik mobilnega telefona vpišite kot naslovnika oznako ICE in, če vam prostor to dopušča, tudi svoje razmerje z vpisano kontaktno osebo (npr. brat). K izbrani osebi nato pripišite telefonsko številko vključno s kodo za mednarodne klice +386. Če želite shraniti več kontaktnih oseb za nujne primere, jih shranite pod zaporedne oznake ICE1, ICE2, ICE3. Več o tem si lahko preberete in ogledate na naslovu ICE.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Skipi 13:05 05.februar 2019.

    Na žalost ima 99,9 % ljudi zakljenjen telefon tako da nič ne pomaga. Jaz imam na zaklenjenem zaslonu napisano št. od žene tako da lahko njo pokličejo tudi če ne morejo do imenika. Ampak tega ne uporablja skoraj nihče.

  • Avatar jezeran
    jezeran 11:15 05.februar 2019.

    Pametna zamisel. Ampak to velja samo za navadne telefone, ki niso zaklenjeni. Kako bodo pa prišli v pametne telefone, saj imamo vsi zaklenjene ekrane tako ali drugače.