Zdravje > Aktualno
211 ogledov

Prve meritve pokazale škodljive učinke afriškega peska na Alpe

Italijanske Alpe
Meritve nad vzhodnimi Alpami in Karpati so pokazale, da puščavski pesek ob primernem vetru lahko doseže več tisoč kilometrov dolge razdalje in povzroča zapraševanje ledenikov, ki se tudi zaradi tega vse hitreje talijo.

Letalec Matevž Lenarčič je v preteklih dneh s pilotom Domnom Graufom opravil meritve koncentracij črnega ogljika in puščavskega peska med poletom od Slovenskih Konjic do Bukarešte, prek Glossglocknerja in Prievidze na Slovaškem. Prvi pregledi zbranih podatkov so potrdili sume o škodljivih učinkih afriškega peska v Alpah.

slovenija 26.05.13, Matevz Lenarcic, prihod Matevza Lenarcica, na brnisko letali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Meritve nad vzhodnimi Alpami in Karpati so pokazale, da puščavski pesek ob primernem vetru lahko doseže več tisoč kilometrov dolge razdalje inpovzroča zapraševanje ledenikov, ki se tudi zaradi tega vse hitreje talijo. Podrobnejšo analizo bodo s primerjalnimi podatki iz inštrumentov, ki so nameščeni na vremenskih postajah Sonnblick v Avstriji in Jungfrau v Švici, nato opravili v podjetju Aerosol v naslednjih mesecih, so sporočili iz ekipe Green Light World Flight.

Lenarčič je trenutno v Sloveniji, kjer čaka na ustrezne vremenske razmere za meritve nad osrednjimi in zahodnimi Alpami, kar je tudi najbolj zahteven zadnji del letošnje misije.

Tvegano početje

Meritve v Alpah so še posebej težavne zaradi močnih in vlažnih jugozahodnih vetrov, ki ustvarjajo zelo slabo vreme z nalivi in nevihtami v celotnem alpskem prostoru. Močan veter v hribih pomeni pestro in tvegano letenje v turbulentnem ozračju, kar zahteva dobro poznavanje gora in vremena. Zato bo moral Lenarčič počakati na kratkotrajna vremenska okna, ki omogočajo relativno varno letenje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.