Zdravje > Aktualno
12873 ogledov

Najmlajša pacientka je bila stara 28 let in ni preživela.

Operacija zelo zahtevna, zato jo morajo izvajati posebej za to izurjeni zdravniki. Takšni so zaenkrat le v UKC Ljubljana in Maribor.

Za rakom trebušne slinavke v Sloveniji vsako leto zboli okoli 400 ljudi, a je ta bolezen širši javnosti še vedno večinoma neznana. V Združenju EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil, so si zadali, da to bolezen "postavijo na zemljevid". S tem namenom so danes v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor priredili novinarsko konferenco ob nedavnem svetovnem dnevu raka trebušne slinavke.

Lisa Niemi Patrick Swayze Zdravje Obolevanje za rakom, ki je pokončal tudi znanega igralca, se je podvojilo

Kot je povedal predstojnik tamkajšnjega oddelka za gastroenterologijo Davorin Dajčman, je že sama trebušna slinavka splošno manj poznan človeški organ, zato se njenemu delovanju posveča manj pozornosti. Simptomi raka v tem delu telesa pa so v zgodnji fazi nejasni, velikokrat se jih pripisuje drugim obolenjem. "To je majhen organ, skrit globoko v trebuhu, ki ima izjemno prikrite in zelo splošne zgodnje simptome, kadar gre v njem za rakave spremembe," je pojasnil.

Najpogostejši simptomi so bolečine v trebuhu, občutek nelagodja ali napihnjenosti po obroku ter rumenkaste oči in koža kot pri zlatenici.

Prvi korak v diagnostiki je ultrazvok trebuha. Možnosti za daljše preživetje imajo le tisti bolniki, ki jim bolezen odkrijejo v zgodnjih stadijih, ko je še možna operacija. Teh je letno le okoli 20 odstotkov vseh bolnikov s to obliko raka.

Specialist abdominalne kirurgije Stojan Potrč je poudaril, da je operacija zelo zahtevna, zato jo morajo izvajati posebej za to izurjeni zdravniki. Takšni so zaenkrat le v UKC Ljubljana in Maribor.

Obolevajo vse starostne skupine

V obeh kliničnih centrih izvajajo tudi dopolnilno zdravljenje, ki poteka v obliki kemoterapij. V UKC Maribor so po besedah predstojnice oddelka za onkologijo Maje Ravnik začeli s tem leta 2012 in do sedaj zabeležili okoli 250 bolnikov z rakom trebušne slinavke. Samo letos jih je bilo sprejetih v obravnavo 48.

Po besedah Ravnikove ta oblika raka ni omejena na določeno starostno skupino, ampak za njim obolevajo različni ljudje, obeh spolov. Njihova najmlajša pacientka je bila stara 28 let in ni preživela.

Rak trebušne slinavke vse pogostejši

Maja Južnič Sotlar iz Združenja EuropaColon Slovenija je ponovila, da je rak trebušne slinavke vse pogostejši in ima kljub naporom številnih strokovnjakov še vedno eno najvišjih stopenj umrljivosti. Umre namreč več kot 95 odstotkov zbolelih. "Res je, da so njegovi simptomi pogosto nejasni, vendar jih je kljub temu dobro poznati, da tega raka čim prej odkrijemo," je dejala in spomnila, da so za tem rakom med drugim umrli operni pevec Luciano Pavarotti, igralec Patrick Swayze in ikona digitalne dobe Steve Jobs.

Ob tem je javnost pozvala, naj zaupa slovenskim zdravnikom. "Slovenska onkologija in vse, kar sodi zraven, je zagotovo ena boljših v evropskem, če ne že tudi v svetovnem merilu," je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.