Zdravje > Aktualno
6380 ogledov

Razlike med spoloma: To je odkritje, ki je zelo presenetilo tudi znanstvenike

Čakalnica
Za iste bolezni ženske diagnosticirane leta pozneje kot moški.

Danski znanstveniki so v raziskovalne namene pregledali kar sedem milijonov zdravstvenih kartonov moških in žensk vključenih v danski zdravstveni sistem in prišli do presenetljivih ugotovitev; pri ženskah je bil rak v povprečju diagnosticiran dve leti in pol pozneje kot pri moških, sladkorna bolezen pa celo štiri leta in pol leta pozneje. Raziskavo so izvedli znanstveniki z Univerze v Kopenhagnu, rezultati pa so bili objavljeni v reviji Nature Communication.

 "Rak v ženski populaciji v povprečju diagnosticira dve leti in pol pozneje kot pri moških, sladkorna bolezen pa celo štiri in pol leta pozneje."

Pri več kot 700 bolezni za obdobje 21 let so ugotovili, da so bile ženske diagnosticirane pozneje, izjema je le osteoporoza. "Rezultati so nas zelo presenetili tudi zato, ker moški običajno pogosteje kot ženske odlagajo obisk pri zdravniku," je za Reuters dejal Dr. Soeren Brunak, profesor na Univerzi v Kopenhagnu.

Dober nasvet Zdravje Raziskava: Imajo več možnosti za možgansko ali srčno kap

Znanstvenik je dodal, da s kolegi niso mogli ugotoviti, zakaj je tako. Tako ne vedo, ali so poznejše diagnoze posledica genetike, okolja, možnih pristranskosti v sistemu zdravstvenega varstva - ali kombinacija večih dejavnikov. Kot je dodal, sedaj s kolegi to preiskujejo, naslednji korak je sodelovanje s finskimi znanstveniki. Pomanjkljivost študije je torej v tem, da ne pojasni vzrokov razlik in da so znanstveniki preučevali le diagnozo hospitaliziranih bolnikov.

Zdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Diagnoza v poznejših, težjih fazah

"Navdušena sem nad študijo, saj na splošno potrjuje vse, kar poučujem, to pa so razlike v fiziologiji in boleznih med spoloma," je povedala Marcia Stefanick, direktorica Oddelka za zdravje žensk in razlike med spoloma v Medicinskem centru Univerze Stanford.  "Kadar moški trpijo zaradi bolezni, ki jo večina zdravstvenih delavcev obravnava kot "ženske bolezni," jih diagnosticirajo v poznejših, težjih fazah in obratno," je dodala znanstvenica.

"Ženske so na primer kasneje diagnosticirane za bolezni srca, pa ne samo zato, ker so to še vedno večinoma "moške bolezni," ampak tudi zato, ker so naši diagnostični testi bolj prilagojeni za moški spol," je še opozorila strokovnjakinja z univerze v Kaliforniji.

Po njenem bi se morale medicinske fakultete po svetu bolje posvetiti tej problematiki, "tako bi se zdravstveni delavci mogoče zavedali svojih podzavestnih predsodkov."

stavka Zdravje Spol še posebej pomemben pri najtežjih bolnikih
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.