Zdravje > Življenjski stil
7113 ogledov

Raziskava: Imajo več možnosti za možgansko ali srčno kap

V okviru raziskave so strokovnjaki 3974 bančnim uslužbencem starim 47 let za teden dni namestili posebni merilec za spremljanje spanja, za tem so jim opravili še ultrazvok  in računalniško tomografijo (CT) srca.

Tisti, ki spijo manj kot šest ur, imajo več možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja v primerjavi s tistimi, ki si privoščijo sedem do osem ur spanca na noč.

V okviru raziskave so španski strokovnjaki 3974 bančnim uslužbencem za teden dni namestili posebni merilec za spremljanje spanja, za tem so jim opravili še ultrazvok in računalniško tomografijo (CT) srca. 

Znanstveniki so ugotovili, da so tisti, ki so spali manj kot šest ur imeli 27 odstotkov višjo možnosta za razvoj predklinične ateroskleroze - strukturne spremembe in odebelitev krvnih žil, ki pa še niso dovolj resne, da bi povzročile zaplete.

Srčni infarkt Zdravje Že mesec dni prej lahko začutite te simptome, znaki tudi zunanji

Osem ur na dan

Da premalo spanja škoduje zdravju, so pokazale že prejšnje raziskave. Te so pomanjkanje spanja povezle s  tradicionalnimi dejavniki tveganja za bolezni srca, kot so zvišan krvni sladkor, visok krvni tlak, vnetje in debelost. "Spanje je skupaj s prehrano in telesno dejavnostjo ena od zdravih navad, ki jih moramo sprejeti in vzdrževati, da bi naš kardiovaskularni sistem ostal zdrav," je dejal vodja študije Jose Ordovas. "Naše rezultate podpira tradicionalno prepričanje, da bi morali spati približno osem ur na dan," pravi Ordovas in dodaja. "Tistim,, ki zaradi določenega razloga ne morejo spati priporočamo, da so bolj dejavni pri nadzoru drugih dejavnikov tveganja, kot so prehrana in telesna vadba."

Ateroskleroza je zahrbtna bolezen, ki se lahko začne zelo zgodaj

Že pri otrocih in mladostnikih danes zaznavajo maščobne proge, začetne aterosklerotične spremembe v aorti in velikih žilah. "Ateroskleroza poteka dolga desetletja nezaznavno, s tlečim vnetjem arterijske stene, v kateri se na izpostavljenih mestih kopičijo oksidirani delci LDL in vnetne celice – iz monocitov nastali makrofagi. Oksidirani delci LDL aktivirajo makrofage, ki požirajo delce LDL in se preoblikujejo v penaste celice, ki sčasoma odmrejo. Aktivirani makrofagi sproščajo vnetne molekule in k sebi privabljajo nove vnetne celice, s čemer destabilizirajo aterosklerotično leho, ki postane dovzetna za natrganje vezivnega pokrova in nastanek krvnega strdka," na spletni strani Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pojasnjuje predstojnik Kliničnega oddelka za žilne bolezni na UKC Ljubljana, prof. dr. Aleš Blinc.

Herpes, ki boli Zdravje Ta herpes lahko sproži možgansko kap ali srčni infarkt

Tudi preveč spanja škodi

Čeprav je zelo malo anketirancev (160) spalo več kot osem ur na dan, je študija ugotovila, da imajo ti posamezniki večje tveganje za razvoj bolezni srca. Ženske, ki so spale več kot osem ur, so imele dvakrat več možnosti za predklinično kopičenje delcev na stenah krvnih žil od tistih, ki so spale sedem do osem ur na dan. Tudi moški, ki so spali preveč, so imeli nekoliko večjo nevarnost kopičenja teh oblog, vendar je bila razlika tako majhna, da bi lahko šlo tudi za naključje, povzema Reuters.

Eden od ključev za usrezno spanje je, da to postane prednostna naloga. "Izklopite televizor, računalnik, tablični računalnik in telefon ob primernem času, ohranite reden urnik spanja. pred spanjem si vvzemite čas za sprostitev in uživajte kofeina," je za Reuters dodal direktor centra za motnje spanja na Univerzi Boston Daneil Gottlieb.

Raziskava je objavljena v časopisu Ameriškega združenja za kardiologijo (Journal of the American College of Cardiology).

Spanje Nespečnost Zdravje Kako pregnati mračne misli pred spanjem spanje, parček Presenečenje Zdravje Zato ženske veliko bolj trpijo zaradi smrčanja
Komentarjev 1
  • Pepe007 08:40 22.januar 2019.

    "pred spanjem si vvzemite čas za sprostitev in uživajte kofeina" Rekel bi, da v tem stavku razen velike začetnice, enega "v" viška, manjka še en "ne". Mudilo se je.