Zdravje > Aktualno
13748 ogledov

"Resnično število je večje od uradnega"

Koronavirus Profimedia
V Italiji kljub strogim ukrepom število na novo okuženih s koronavirusom in številom novih smrtnih žrtev še vedno skokovito narašča.

Pri naših zahodnih sosedih je situacije iz dneva v dan hujša. Število bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom je naraslo na 14.955, kar je 2.116 več kot dan prej. Vključno z žrtvami in ozdravljenimi so torej v Italiji potrdili že 17.660 primerov, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja Civilne zaščite Angelo Borrelli.

Zabeležili so že 1266 smrtnih žrtev novega virusa, kar 250 v zadnjih 24-ih urah. Dan prej je bilo 189 smrtnih žrtev.

"Socialna distanca je ključna za zmanjšanje širjenja okužbe. Prihodnji tedni bodo odločilni in bodo odvisni od vedenja vsakega posameznega državljana," je dejal zdravstveni minister Roberto Speranza.

Gneča v trgovini Slovenija Policija poziva, ne prepirajte se za jogurt ali dva

Zahvaljujoč veljavnim strogim ukrepom bodo po ocenah tamkajšnjih strokovnjakov upočasnili prihajajoči vrhunec, kar pomeni daljše časovne obdobje trajanja pandemije. Trajajoča epidemija bo torej trajala dlje, vendar bo število primerov lažje obvladljivo za zdravstveno oskrbo, piše Italijanska tiskovna agencija Ansa. "Resnično število ljudi okuženih s Koronavirusom je večje od uradnega," je sicer za Anso dejal zdravnik iz Milana Massimo Galli. Testov namreč ne opravljajo pri številnih, ki ne iščejo zdravstvene oskrbe oziroma prebolevajo bolezen brez težjih simptomov. 

Na pomoč letalo s Kitajske

Kot smo pisali, so na pomoč italijanom priskočili tudi Kitajci. V četrtek zvečer je v Italiji pristalo letalo iz Šanghaja polno materiala za pomoč. Pripeljeli so devet palet z ventilatorji, materiale za pomoč pri dihanju, elektrokardiografe, več desettisoč mask in drugih medicinskih pripomočkov, ki jih je kitajski Rdeči križ poslal italijanskemu. Z letalom je prispela tudi delovna skupina zdravstvenega osebja, ki je specializirana za boj proti koronavirusu.

Navodila Zdravje Koronavirus: Slovenski pediatri pozvali starše, takšna so navodila

anja.scuka@zurnal24.si
 

Komentarjev 3