Zdravje > Aktualno
12432 ogledov

Revolucionarna terapija: Pozdravili bolnico z zadnjim stadijem raka na dojkah

youtube
Terapija nakazuje možen preobrat v zdravljenju raka.

Žensko z agresivno obliko raka dojke, ki se je razširil že na druge organe, tudi na jetra, kjer je imela tumor v velikosti teniške žogice, je ekipa strokovnjakov iz ZDA ozdravila z novo ekspirimentalno terapijo. 49 letnica s Floride, ki so ji zdravniki pripisovali le še tri mesece življenja, je zdrava že dve leti.

Med terapijo, ki so jo znanstveniki ameriškega nacionalnega instituta za raka pojasnili v znanstveni reviji Nature Medicine in jo predstavili kot "nov imunoterapevtski pristop za bolnike v zadnji stopnji bolezni," so bolnici izločili limfocite, jih v laboratoriju spremenili in jih nato vnesli v telo. Med drugim so ji v telo vnesli 90 milijard teh celic imunskega sistema, ki naj bi uničile rakave celice.

Skakali od veselja

Judy Perkins, ki živi na Floride je za BBC povedala, da je učinke terapije začela čutiti že teden dni po začetku, teden ali dva po tem pa je tumor popolnoma izginil. Kot je dejala, je bilo medicinsko osebje ob prvem slikanju "navdušeno in so vsi skakali od veselja".

Funkcija imunskega sistema je nevtralizirati nezaželene tujce, kot na primer rakave celice. To mu včasih ne uspe, saj enostavno ne prepozna DNK celic raka. V omenjeni terapiji zdravniki analizirajo tumor, da ugotovijo redke spremembe, po katerih imunski sistem prepozna raka. Nato preučijo bolnikove limfocite ali bele krvničke, izločijo tiste, ki bi lahko napadle rakave celice in jih v velikih količinah razmnožijo v laboratoriju ter jih zatem vbrizgajo bolniku. Imunoterapijska obramba se torej "usposobi" za prepoznavanje in boj proti tej bolezni.

Zdravje Rak na dojki: Ponovi se tudi petnajst let po ozdravitvi

Odziv brez primere

Odziv je veliki, navaja francoska tiskovna agencija AFP, strokovnjak Laszlo Radvany s kanadskega inštituta za raziskave raka v Ontariu je tako dejal, da je odziv bolnika na zdravljenje raka na dojki v tako pozni fazi "brez primere".

Prsi Gostota dojk Zdravje Rak na dojki: Ali sodite v rizično skupino?

Profesor imunoterapije londonskega inštituta za raziskovanje raka Alan Melcher je dodal, da gre za zelo zenimiv in razburljiv primer. "Ta študija kaže, kakšna je moč imunskega sistema in jo lahko uporabimo tudi za boj proti najbolj resnim primerom raka,"

Po besedah zdravnika Stevena Rosenberga, ki je sodeloval pri zdravljenju, terapija nakazuje možen preobrat v zdravljenju raka, in sicer k individualnim zdravilom za vsakega bolnika posebej, kar se precej razlikuje od sedanjih načinov zdravljenja.

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 00:51 06.junij 2018.

    To je pa že bolj zanimivo, ja. Razmnožit lastni imunski sistem, in uporabit našo naravno obrambo proti boleznim. To bi lahko naredili namesto cepljenja. Vendar spet... ne sme bit prisotnih ostalih nano-delcev, kot je živčni strup aluminij.