Zdravje > Aktualno
1162 ogledov

Robotska roka: Končno dobili prepotrebno tehnologijo

robotska roka UKC Ljubljana Vanda Levstik
Operacija brez dolgega kirurškega reza, pacient pa že drugi dan lahko odide domov.

Ljubljanski klinični center je končno dobil robota za izvajanje operacij raka prostate in abdominačne operacije, za kardiokirurške manj invazivne posege, v prihodnosti pa ga bodo uporabile tudi druge veje kirurgije, na primer ginekološka. 

Sredstva za nakup sistema za robotsko asistirane operativne posege je zagotovilo Ministrstvo za zdravje RS v višini 3.172.000,00 evra.

Posegi z robotom bodo v primerjavi s klasičnimi kirurškimi prijemi bistveno prijaznejši, bolj kakovostni in uspešni, manj invazivni in navsezadnje cenejši, kar potrjujejo ne le dosedanje izkušnje celjske splošne bolnišnice, ampak tudi dolgoletna praksa v številnih drugih državah.

Zaradi raka prostate vsako leto na novo zboli približno 1.300 Slovencev. V nekaj več kot 70 odstotkih je ta bolezen ob odkritju še omejena na prostato, v dobrih 20 odstotkih je že napredovala, v 5-odstotnem deležu pa so zajeti primeri metastatsko že razširjene bolezni. Žal pa se še vedno dogaja, da jih vsako leto  umre 360, kar je eden največjih davkov med moškimi, kar zadeva rakave bolezni.  

Zdravje Movember: Več kot 350 na leto jih po nepotrebnem umre

Kljub temu, da število obolelih pri nas narašča, je v Sloveniji še vedno premalo urologov, robotski sistem da Vinci za operacije raka prostate pa je imela do sedaj le celjska bolnišnica. V UKC Ljubljana so se deset let trudili, da so pridobili omenjeni sistem. 

bolnišnica dvigalo Kako je to mogoče? Zdravje S katetrom čakajo tudi po leto dni in to na povsem rutinski poseg

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je robota predala dr. Simonu Hvalini. Z robotom bodo prve operacije prostate začeli izvajati že prihodnji teden. Kirurgi so se za tovrstne operacije usposabljali več let. Medicinsko osebje, prisotno na predaji nove pridobitve, je poudarilo, da jim bo robot izboljšal pogoje dela. Hvalina je poudaril, da gre za najbolj napredno kirurško napravo. 

Po besedah dr. Tomaža Smrkolja, predstojnika urologije, gredo po tovrstnih posegih bolniki v domačo oskrbo drugi dan po posegu, okrevajo pa le deset dni. Okrevanje po operacijah je pred tem trajalo šest tednov.

Z omenjeno tehnologijo se bo število opravljenih operativnih posegov zvišalo. Trenutno 73 ljudi čaka na poseg, od tega 34 nad dopustno dobo. 

Komentarjev 1
  • brencl 17:30 31.maj 2018.

    In koliko tovrstnih robotov je ženščina zapravila s svojim brezplodnijm metanjem denarja v UKC!