Zdravje > Aktualno
735 ogledov

S temi kvalitetami se ponašajo kirurginje

Operacija Profimedias
Analiza je pokazala, da so se kirurginje enako dobro, če ne bolje izkazale, kot njihovi moški kolegi.

To, da je velika večina kirurgov moškega spola, ni treba posebej poudarjati. Čeprav se na medicinske fakultete vpiše veliko žensk, jih je v spoštovanem poklicu kirurga, še vedno veliko manj. Kanadska raziskava kaže, da neupravičeno. Nekajletna analiza je namreč pokazala, da so se ženske - kirurginje enako, če ne bolje izkazale, kot njihovi moški kolegi.  

Stopnja umrljivosti pacientov je bila po operacijah, ki so jih opravile kirurginje, nekoliko nižja v primerjavi s posegi, ki so jih opravili kirurgi, raziskavo povzema Hina. 

Raziskovalci so analizirali 104.630 bolnikov, ki jih je operiralo 3314 zdravnikov - 2540 kirurgov in 774 kirurginj. Čeprav na splošno velja, da so moški zdravniki spretnejši in bolj profesionalni, je kanadska raziskava pokazala, da so ženske sposobnejše slediti navodilom, odlikujejo pa jih tudi boljše komunikacijske spretnosti s preostalim delom ekipe, pravi soavtor študije Dr. Raj Satkunasivam, kirurg bolnišnice v Houstonu. "Kirugija je poklic, v katerem prevladujejo moški, zato morajo biti ženske najboljše od najboljših, da uspejo," je dodal strokovnjak.

operacijska soba, operacija, zdravniki | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Glede na študijo, so bolniki, ki jih je operirala ženska, mesec dni po operaciji imeli za 12 odstotkov manj zapletov in smrti. Njihovi moški kolegi so imeli na vsakih 230 operacij po en smrtni primer več, je pokazala raziskava.  

Rezultati so pokazali, da kirurginje nasploh posvetijo več pozornosti bolnikom in so manj nagnjene k tveganju, kar pomeni, da se v primeru dvoma najprej obrnejo za nasvet k drugim članom ekipe.

Strah je odveč

Avtorji opozarjajo, da gre za relativne rezultate, strah, da je izhod operacije odvisen od spola zdravnika, je zato odveč, saj je treba upoštevati številne druge dejavnike. 

Raziskovalci so želeli opozoriti na enakost med spoloma: "Glede na izključitev žensk skozi zgodovino in nevidnega""steklenega stropa", ko gre za vodstvene položaje, akademske napredek in pravičnost pri plačilu, je ta študija zelo pomembna. Kaže namreč, da je kar se poklicnih standardov tiče, ta neenakost med spoloma, še kako neupravičena " so opozorili raziskovalci. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.