Zdravje > Aktualno
958 ogledov

Alarm? Toliko postelj za intenzivno nego imamo trenutno v Sloveniji

covid-19 Epa
V nekaj dnevih se je zelo povečalo število bolnikov, ki zaradi koronavirusne bolezni potrebujejo intenzivno terapijo. Trenutno je na intenzivnih negah po slovenskih bolnišnicah 56 bolnikov, še štirinajst dni nazaj jih je bilo 22.

V ponedeljek je bilo ob 4326 opravljenih testih po podatkih NIJZ potrjenih 794 primerov okužb s Sars-CoV-2. Delež pozitivnih testov je bil 18,35 odstoten. 

Umrla sta dva bolnika s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 313 bolnikov s covidom-19, od tega jih 56 potrebuje intenzivno zdravljenje. S pomočjo ventilatorja diha 38 bolnikov.

Trenutno na voljo 100 postelj 

V slovenskih bolnišnicah je trenutno na razpolago 100 postelj za intenzivno nego bolnikov s covidom-19, po potrebi pa se te zmogljivosti lahko razširijo na 136 postelj, je zapisalo ministrstvo za zdravje v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je imela v ponedeljek na razpolago skupno 88 postelj za zdravljenje bolnikov s covidom-19, od tega 26 postelj za intenzivno terapijo.

Ministrstvo zbira ključne podatke o razpoložljivosti oz. zasedenosti bolnišničnih postelj, ključni medicinski opremi, stanju zalog glede na določen obseg in vrsto zaščitnih sredstev ter druge podatke, povezane s covidom-19. Vse spremembe na področju posteljnih kapacitet bolnišnice sproti sporočajo v posebno aplikacijo za poročanje ministrstvu.

V načrtu dejavnosti ob epidemiji nalezljive bolezni je ministrstvo opredelilo najpomembnejše organizacijske ukrepe in naloge, ki se nanašajo tudi na posteljne kapacitete.

Postelje tudi v dijaških ali študentskih domovih, hotelih... 

covid-19 | Avtor: Epa Epa
Tako bodo morale bolnišnice spremeniti namembnost prostorov, če bodo morale povečati posteljne zmogljivosti.

Prav tako je predvideno zagotavljanje dodatnih posteljnih zmogljivosti zunaj zdravstvenih ustanov, denimo v dijaški ali študentskih domovih, zdraviliščih, hotelih, športnih dvoranah itd.

Ob tem so na ministrsvu pojasnili načrtovana vlaganja v UKC Ljubljana, ki so povezana z oskrbo bolnikov s covidom-19. "Ministrstvo bo do leta 2025 izvedlo najbolj nujne investicije za ureditev optimalnih prostorskih zmožnosti in zagotovitev opreme za učinkovito obravnavo nalezljivih bolezni in njihovo spremljanje," so zapisali. 

Siva cona za potrebe obvladovanja covida-19 je bila za UKC Ljubljana marca vzpostavljena v drugem nadstropju diagnostično-terapevtskega servisa in pritličju urgentnega kirurškega bloka. Zaradi tega pa so se določeni programi za čas epidemije začasno zaustavili oz. se niso mogli izvajati. Zato nameravajo vzpostaviti sivo cono v že več kot desetletje praznih prostorih Zavoda za varstvo pri delu s čimer bi dobili dodatnih 42 postelj. 

Čakalnica v Zdravstvenem domu Slovenija Trboveljska bolnišnica zaprta

Covid-19: UKC Ljubljana, vhod | Avtor: UKC LJ Covid-19: UKC Ljubljana, vhod UKC LJ
Ob tem na ministrstvu navajajo, da je UKC Ljubljana pripravil načrt scenarijev v primeru porasta števila bolnikov s covidom-19. V prvi fazi je v prostore bolnišnice Petra Držaja v Šiški predvidena selitev bolnikov z infekcijske klinike, ki nimajo covida-19, v peti fazi pa tudi za bolnike s covidom-19.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 14:54 20.oktober 2020.

    Bolnica Franja leta 1944 jih je mela več,nekdo se dela norca in laže?Sploh pa delajo nepotrebno paniko zarad tega bacilčka,ker je za telim sranjem samo kraja denarja in vseh dobrin,ki so namše ostale od 1991!

  • LetherHossen 14:34 20.oktober 2020.

    To je v osnovi manj kot 13.3.2020 ... zanimivo ...

Sorodne novice