Zdravje > Aktualno
44 ogledov

Se bo ebola širila tudi po zraku?

Laboratorij Shutterstock
Smrtonosen virus Ebole, ki kosi po zahodu Afrike zelo hitro mutira, znanstveniki se bojijo, da se bo širil po zraku.

Virus ebole hitro mutira, opozarjajo ameriški znanstveniki, ki jih skrbi, da bi virus mutiral na način, da bi se lahko širil po zraku. To bi pomenilo izjemno hitro širjenje virusa in milijone mrtvih. Michael Osterholm iz Centra za raziskave infekcijskih bolezni pravi, da je strah upravičen. Zanstveniki so namreč v laboratoriju že dokazali, da je takšna mutacija ebole povsem mogoča.

Le z neposrednim stikom

Virus ebola se zaenkrat med ljudmi prenaša preko stika s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami ter izločki, bolnika ali okuženih živali. “Med ljudmi se tako okužba prenaša z neposrednim stikom, skozi poškodovano kožo ali sluznico, s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami bolnikov, ali z neposrednim stikom s predmeti, ki so okuženi s temi izločki,” pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Človek postane kužen, ko se pojavijo prvi bolezenski znaki in njihova kri in izločki vsebujejo virus. Dokler je človek brez simptomov, ni kužen. “Najbolj ogrožene skupine  ljudi so zdravstveni delavci, ki negujejo in zdravijo bolnike  ter družinski člani, ki bivajo skupaj z bolnikom,” še pravijo v NIJZ. Z ebolo je bilo po zadnjih podatkih okuženih 5.357 ljudi, umrlo jih je že 2.630.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.