Zdravje > Aktualno
534 ogledov

Se lahko ta virus razširi v Slovenijo?

kitajski virus - 2019-nCoV, Profimedia kitajski virus - 2019-nCoV,
"Situacija je spremenljiva, potrebno je pozorno spremljanje," sporočajo z NIJZ, kjer bodo več informacij podali popoldne.

Tudi naše zunanje ministrstvo svetuje previdnost pri potovanjih na Kitajsko. "V kitajski provinci Hubei (mesto Wuhan) se je pojavil nov respiratorni virus z veliko stopnjo nalezljivosti. V času praznovanj kitajskega novega leta bo število potovanj na Kitajsko in znotraj države skokovito naraslo. Tistim, ki nameravajo v tem času obiskati Kitajsko, svetujemo previdnost pri kontaktih in spremljanje obvestil zdravstvenih in lokalnih oblasti," so zapisali na spletni strani. 

V primeru potovanja v Wuhan ali stikov z osebo, ki je bila na tem območju, na MZZ svetujejo, da si preberete informacije, ki jih je v zvezi z izbruhom virusa na svoji spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Kaj lahko potniki storijo, da se zaščitijo?

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za nadzor bolezni zaenkrat poudarjata, da ni ovir za potovanje na Kitajsko in tudi ne v mesto Wuhan ob upoštevanju določenih previdnostnih ukrepov, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer so nam pojasnili, da "je možnost, da se virus razširi v Evropo zaenkrat manjša, še manjša, da se razširi v Slovenijo. Situacija je spremenljiva, potrebno je pozorno spremljanje." 

Dodajajo, da imajo v primeru izbruha virusov  pripravljene smernice, ki so splošne in obsegajo že poznane nevarnosti za zdravje. Omenjene smernice so tudi izhodišče za ukrepanje ob novih, porajajočih nalezljivih boleznih kot je nov koronavirus.  "Za posamezno bolezen se pripravijo specifične, v konkreten problem usmerjene smernice," so nam pojasnili in dodali, da bodo popoldne podali izjavo, z dodatnimi pojasnili glede novega kitajskega virusa. 

Medtem potnikom v Wuhan priporočajo, da: 

  • se izogibajo živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora (npr. nezadostno toplotno obdelano meso),
  • se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi,
  • si pogosto umijejo roke z milom in vodo ali razkužijo
  • pred potovanjem se cepijo proti gripi, ki je v tem času zelo običajna.

Če ste potovali v Wuhan in ste po vrnitvi v Slovenijo zboleli  s kašljem, vročino in težkim dihanjem (občutkom pomanjkanja zraka):

  • ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi,
  • pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in povejte, da ste nedavno potovali v Wuhan ter ste zboleli,
  • preden zakašljate ali kihnete, pokrijte usta in nos z robčkom ali zakašljajte in kihnite v zgornji del rokava in ne v svojo dlan. Skrbno si umivajte (z milom in vodo) roke, po potrebi tudi razkužujte.

Na Kitajskem je skrivnostni virus, ki so ga poimenovali 2019-nCoV, do zdaj zahteval 17 življenj, okuženih je več kot 570 ljudi, večina v Wuhanu. Oblasti so medtem celo izolirale mesto, ustavljen je ves javni promet, prebivalcem pa so naročili, naj ne odhajajo iz mesta.

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Tako kot sars se tudi ta virus lahko širi s človeka na človeka preko dihalnih poti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.