Zdravje > Aktualno
31 ogledov

Se virus Zika prenaša s spolnimi odnosi?

Zika EPA
Virus Zika naj bi se iz telesa izločil po treh tednih, koliko časa je prisoten v spermi, strokovnjaki ne vedo, posebno zaskrbljujekoč pa je podatek, da se mnogi z virusom okužijo, vendar ne razvijejo simptomov bolezni, zato niti ne vedo, da so prenašalci.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) obravnava primer obolele osebe z virusom Zika, ki se je morda okužila s spolnim odnosom. Danskemu bolniku, ki so mu virus potrdili po vrnitvi iz Latinske Amerike, so zdravniki svetovali, naj v prihodnjih mesecih pri spolnih onosih uporablja kondom.

"Virus Zika se nahaja v semenski tekočini. Doslej je znan en primer, ko bi lahko prišlo do prenosa iz človeka na človeka med spolnimi odnosi. Da bi potrdili, da se virus prenaša pri spolnem kontaktu, bo potrebnih več dokazov," pravi Scott Weaver, direktor inštituta za infekcije in imunost v Teksasu, ki virus proučuje že osem let in natančno spremlja izbruh v Braziliji.

Večina ne ve, da so prenašalci

"Vurus Zika se lahko prenaša preko spolnih odnosov, vendar se to ponavadi ne zgodi. Zaskrbljujeo pa je, da večina tistih, ki so okuženih, nikoli ne bo zbolela, zato ne vedo, da prenašalci virusa," pa pravi Jonas Schmidt-Chanasit, virolog iz inštituta za tropsko medicino v Hamburgu.

Ključno vprašanje pa je seveda, koliko časa virus ostane v telesu, oziroma koliko časa po okužbi lahko ženske zanosijo. "Menimo, da je maksimalna inkubacijska doba 12 dni. Torej, če se okužite zadnji dan potovanja po območju, kjer je tveganje visoko, lahko mine 12 dni, preden se bodo razvili simptomi. Možno je tudi, da se simptomi, čeprav imate virus v krvi, ne bodo razvili, kar še vedno lahko poškoduje fetus. Virus naj bi se iz telesa izločil po treh tednih, če torej zanosite po tem času, je malo verjetno, da bi virus prenesli na fetus," razlaga Weaver.

Koliko časa ostane v spermi?

Zika | Avtor: EPA EPA
Vendar pa strokovnjaki ne vedo, koliko časa je je virus prisoten v spermi.."Kaže, da je pri moških, ki so se olkužili, prisotnost virusa v spermi daljša, kar pomeni, da lahko do okužbe pride tudi kasneje," pravi Weaver.
Infekcija naj bi bila za nosečnice, oziroma otroka, najbolj nevarna v prvih treh mesecih nosečnosti. Mikracefalija se sicer težko diagnosticija prej kot v drugem tromesečju.

Nosečnice naj potovanje odložijo

"Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus Zika, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost. Nosečnicam, zlasti v prvi in drugi tretjini nosečnosti, se svetuje, da razmislijo o potovanju na okužena področja oziroma potovanje odložijo za kasnejši čas zaradi možnosti, da bi imela okužba z virusom Zika negativen vpliv na izhod nosečnosti," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer potnikom, ki bi v treh tednih po vrnitvi s potovanja kazali simptome, značilne za okužbo z virusom, svetujejo posvet z zdravnikom, ki jih bo, če bo smiselno, napotil k infektologu.

zika | Avtor: EPA EPA
"Virus nas je dobil precej nepripravljene. Posledice na novorojenčkih so zelo dramatične,. Mnogi ne preživijo. To in nevrološke okvare povezane z infekcijo pri odraslih, me zelo skrbi," pravi Schmidt-Chanasit. Prenos okužbe naj bi po njegovioh besedah bil možen tudi preko transfuzije krvi, zato opozarja, da bo potrebno krvne produkte iz ogroženih območij dodatno testirati. 
Zika | Avtor: Ombočja, kjer je virus Zika aktiven Ombočja, kjer je virus Zika aktiven

Komentarjev 2
  • TOLAR 13:16 29.januar 2016.

    Regulacija populacije !

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:25 29.januar 2016.

    Še eno sranje multinacionalk,kako od boječk izvabiti zelence.Živ spomi na druge gripe,prašičja,ptičja,ebola,virus kao NH1 al kaj že bil?Nehejte,ga že srat s telimi bolnimi forami raznoraznih virusov,vse,če je res,je plod laboratorijev farmacevtskih družb,kako na brzino obogateti.