Zdravje > Aktualno
580 ogledov

Sir, ki pripomore, da smo bolj vitki

sir Shutterstock
Sir je za mnoge zelo priljubljena jed, a se mu kljub temu izogibajo, saj naj bi veljalo, da povzroča debelost.

Ljubiteljem mozzarelle, parmezana, ementalerja, fete, gavde, skratka takšnih in drugačnih sirov, strokovnjaki sporočajo, naj ne bodo v skrbeh zaradi kilogramov. Zadnja raziskava je namreč pokazala, da imajo ljubitelji sira manj težav s holesterolom, pa tudi bolj vitki so. 

Kot piše britanski The Independent, so raziskovalci univerze v Dublinu proučevali, kako vsakodnevno konzumiranje mlečnih izdelkov, kot so sir, maslo, jogurt, smetana in mleko seveda, vpliva na zdravje ljudi. Raziskava je zajela 1500 anketiranih, starih od 19 do 90 let. 

Mastni sir bolj zdrav

sir | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na podlagi vprašalnika in zdravstvenih kartonov so raziskovalci prišli do presenetljivih zaključkov. Ugotovili so namreč, da imajo tisti, ki pojedo veliko sira, nižjo raven holesterola v krvi, nižji krvni tlak in so bolj suhi, predvsem v predelu okoli pasu. 

Še posebej zanimiva je ugotovitev, da je najbolj zdrav star in masten sir. Lahki sir, z manjšo vsebnostjo maščob namreč po njihovem zvišuje holesterol.

Če je torej do sedaj veljalo, da maščobe v siru prispevajo k povečanju holesterola v krvi, so raziskovalci sedaj ugotovili, da mastni sir zvišuje dober holesterol.

Ob tem dodajajo, da sam sir sicer ne predstavlja težav. Gre za to, kako ga jemo. Kombinacija z ogljikovimi hidrati oziroma s kruhom in testeninami zagotovo ni najboljša rešitev, dodajajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.