Zdravje > Aktualno
13 ogledov

Skoraj tri tisoč žrtev

ebola, liberija EPA
Okuženi z ebolo bruhajo in krvavijo, zaradi pomanjkanja pa mnogi niso deležni niti postelje. V okviru zasedanja GS ZN danes v New Yorku poteka posebno zasedanje o epidemiji ebole.

Širjenje ebole se je v Gvineji umirilo, ocenjujejo v Svetovni zdravstveni organizaciji WHO. V zadnjih petih tednih namreč na teden poročajo med 82 in 102 potrjenih novih preimerov. Kljub temu opozarjajo, da se zaradi pomanjkanja postelj in zdravstvenega osebja na drugih prizadetih območjih bolezen še vedno širi. Po zadnjih podatkih WHO je smrtonosni virus terjal že skoraj tri tisoč žrtev v dobrega pol leta.

Do torka je bilo v državah zahodne Afrike z ebolo okuženih že 6.263 ljudi. Kar 44 odstotkov od teh se jih je okužilo samo v zadnjih treh tednih. Do torka je uradno zaradi ebole umrlo 2.917 ljudi. V Sierri Leone se za razliko od Gvineje razmere močno slabšajo, veliko novih primerov beležijo v prestolnici Freetown, ki ima več kot 1,2 milijona prebivalcev. Epidemija je sicer najbolj prizadela Liberijo, kjer je zaradi virusa umrlo 1.677 ljudi.

Okuženi zelo trpijo

Smrtnost Ebole je še vedno zelo visoka, zdravila še vedno ni. Bolezen se začne kot viroza z vročino, glavobolom, pogost je kašelj in bolečine v mišicah in sklepih. Bolniki imajo hude bolečine v žrelu, dobijo drisko, bruhajo, boli jih trebuh, po telesu imajo izpuščaje in krvavitve. Ti se pojavijo tudi po sluznicah in notranjih organih. Okužene osebe zelo trpijo, a jih zaradi pomanjkanja zdravstvenega osebja in pripomočkov veliko trpi kar na ulici ali v svojih domovih. Z bruhanjem in s krvavitvami pa lažje okužijo tudi ostale ljudi, ki so z njimi v stiku.

V okviru zasedanja GS ZN danes v New Yorku poteka posebno zasedanje o epidemiji ebole, ki jo je Varnostni svet ZN razglasil za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Zasedanje je sklical generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, med visokimi udeleženci pa bo tudi ameriški ameriški predsednik Barack Obama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.