Zdravje > Aktualno
10416 ogledov

Skrivnost kralja popa: Strokovnjaki razkrili, kako mu je uspelo

epa
Mnogi so ga pri tem plesnem gibu poskušali posnemati, vendar nikomur ni uspelo.

"Večina treniranih plesalcev se lahko nagne naprej za največ 20 do 30 stopinj, Jacksonu pa je to uspelo pod kotom 45 stopinj, kar je neverjetno," je dejal nevrokirurg Manjul Tripathi z inštituta za medicino in raziskave v indijskem Chandigarhu, sicer veliki oboževalec kralja popa Michaela Jacksona.  

Michael Jackson Magazin Grob Michaela Jacksona je prazen!

Razlag za to je bilo kar nekaj, med drugim tudi tista o magnetu v čevlju.

Kot navajajo BBC, so na omenjenem inštitutu vendarle razvozlali veliko skrivnost plesnega giba iz video spota "Smooth Criminal," ki ga je izvedel znameniti in žal pokojni pop zvezdnik.

Nevrokirurgi so tako pojasnili podrobnosti, kako se lahko naredi ta gib, ki klubuje gravitaciji in ga je biomehanično nemogoče izvesti, kar se je pokazalo pri mnogih, ki so ga želeli posnemati in pri tem ostali neuspešni. 

V spotu iz leta 1987 se Jackson nagne pod kotom 45 stopinj v gležnjih, medtem je telo, ki ga drži pokonci, ravno kot palica. 

 | Avtor: Manjul Tripahti Manjul Tripahti

Raziskovalci inštituta pojasnjujejo, da mu je uspelo zaradi posebnih čevljev in izredne telesne moči, ob tem pa opozarjajo, da tega giba nikar ne poskušajte narediti doma, saj se lahko poškodujete.

Ob posnemanju bi hitro občutili, koliko moči potrebujete za položaj, pri katerem hrbtne mišice niso najbolj obrmenjene - najbolj trpi Ahilova tetiva, so opozorili raziskovalci v študiji objavljeni v Journal of Neuroscience: Spine.

Kljub izredni moči potreboval pomoč

Gre za težek gib, ki pa ima mejo in to kljub izrednim telesnim sposobnostim, ki jih je kralj popa zagotovo imel. Dodatno prožnost mu je tako omogočil posebej izdelan čevelj, na dnu katerega je bil nameščen trikotni del s katerim se je zataknil za kljuko, ki se je dvignila iz odra tik pred izvedbo znamenitega giba. 

Michael Jackson 2001 Magazin Zadnjih 83 minut v življenju Michaela Jacksona

"Takšen gib je brez posebnih čevljev in izredno močnih nožnih in hrbtnih mišic nemogoče izvesti. Ne glede na to, ali je šlo za trik ali ne, premikanje Michaela Jacksona nam je nam omogočilo razumevanje gibanja hrbtenice in morebitnih poškodb, ki lahko nastanejo ob tem. Poleg tega so po predstavitvi znamenitega Jacksonovega plesa, plesalci po vsem svetu začeli še bolj skakati, se raztezati in vrteti hitreje in več kot kdaj koli prej," so zapisali raziskovalci.

 

Komentarjev 2
  • samo.jst 07:36 30.maj 2018.

    Ste vi resni? MJ je leta 92 patentiral te čevlje! Kdor potrebuje strokovnjake za kaj takega, potrebuje tudi navodila za uporabo žlice na dnevni ravni... večkrat.