Zdravje > Aktualno
15430 ogledov

Slavni igralec iskreno o bolezni: "Res sem mislil, da ne bom preživel"

Profimedia
Eden od tistih, ki se že leta bori z bolečninami in simptomi lajmske bolezni je tudi ameriški filmski zvezdnik Alec Baldwin.

Lajmska borelioza ( LM)  je resna nalezljiva bolezen, ki lahko privede do  hudih zapletov, lahko pusti trajne posledice, kot so zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije in hudi glavoboli. 

Bolnišnica Video Zdravje Študentka delila posnetek hudih napadov, ki so posledica borelioze

Eden od tistih, ki se že leta bori z bolečninami in simptomi te bolezni, je tudi ameriški filmski zvezdnik Alec Baldwin. "Že pet let zapored se vsako poletje soočam s klasičnimi simptomi lajmske bolezni", je na novinarski konferenci, ki jo je leta 2017 pripravila mednarodna fundacija za boj proti tej bolezni - Fundacija Bay Area Lyme, zaupal danes 61- letni filmski igralec. Kot je povedal, se vsako leto avgusta spopada z gripi podobnimi simptomi. "Prvič je bilo najhuje in res sem mislil, da je to to, da ne bom preživel. Takrat sem še živel v stanovanju. Ležal sem v postelji in razmišljal. "Umrl bom za lajmsko boleznijo" v svoji postelji in "upam, da me bo kdo našel, da ne bom predolgo tukaj," je dejal Baldwin. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thanks for this photo, @marcovacchi

A post shared by Alec Baldwin (@alecbaldwininsta) on

Zvezdnik je dodal, da ga je okuženi klop prvič pičil pred 17. leti, vendar se je končalo brez večjih posledic. Leta 2011 se je zgodilo znova, ko je zbolel za to sicer najpogostejšo klopno prenosljivo boleznjo, ki se lahko tudi slabo konča. Grozne izkušnje so igralce privedle, da je bolj previden, z  ženo tako redno preverjata otroke.

V Sloveniji najbolj ogroženi na svetu

LM je v Sloveniji daleč najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo klopi. Letno pri nas zabeležimo do več kot 6000 novih primerov bolezni in smo glede na incidenco, ki v nekaterih letih preseže 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, najbolj ogrožena populacija v svetu.

V zadnjem tednu - 33. teden,  je bilo v Sloveniji 74 primerov lajmske borelooze, sporočajo z NIJZ. Skupšno je v Sloveniji v letu 2019 zbolelo 2762 oseb. 

Lajmska borelioza

  • Bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz rodu Borrelia, razširjene so v evropskem in severnoameriškem prostoru ter v nekaterih državah Azije.
  • Bakterije se prenesejo na človeka z ugrizom okuženega klopa rodu Ixodes;
  • Lymska borelioza se pojavlja preko celega leta, vendar je najpogostejša od februarja do novembra. Mile zime in vlažne pomladi ojačajo dejavnost klopov.
  • Boreliozo največkrat povezujemo z značilnimi spremembami na koži. Nastane neboleča rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja.
  • Kožna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je  več na različnih delih telesa.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
  • verscho 19:55 23.avgust 2019.

    To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje.Osrednji mesec sem dobil 27936 EUR za delo 3 ure na dan.Začel sem štiri mesece prej in vseeno hitro odnesel domov,od 7645 do 9264 evrov vsak teden. tukaj ..>>> www.WebJob33.Com