Zdravje > Aktualno
16 ogledov

Slovenci ob 31 milijonov evrov

slovenija 01.04.11, cigarete, tobak, cigaret, visje trosarine, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Po njihovih podatkih stane črni trg davkoplačevalce in skupnosti v EU zaradi izgubljenih davčnih prilivov več kot 11 milijard evrov letno.

Sodeč po novem poročilu KPMG tudi v Sloveniji že četrto leto zapored narašča nezakonita trgovina s cigaretami, zaradi tega pa imamo v Sloveniji visok letni davčni izpad. Po oceni poročila ta znaša 31 milijonov evrov. 

“Obseg nezakonite trgovine s cigaretami je v Evropski uniji (EU) še vedno precejšen, leta 2014 je bilo tako pokajenih 56,6 milijarde takih cigaret, kar po podatkih KPMG predstavlja 10,4 odstotkov vse porabe,” sporočajo predstavniki tobačne industrije. Po njihovih podatkih stane črni trg davkoplačevalce in skupnosti zaradi izgubljenih davčnih prilivov več kot 11 milijard evrov letno. Če združimo na tisoče transakcij, ki so jih opravili kriminalci, povezani z nezakonito trgovino s cigaretami, bi ti postali peti največji ponudnik cigaret evropskim porabnikom.

Širijo se illicit whites 

“Viri in vrste izdelkov, ki so na voljo na črnem trgu s tobačnimi izdelki, se še naprej spreminjajo, medtem ko se je naraščajoči trend nezakonite prodaje znotraj EU v zadnjih letih nekoliko umiril,” ugotavljajo v poročilu. Dodajajo, da je leta 2014 osem od desetih nezakonitih cigaret v EU prišlo od zunaj, kar predstavlja 10-odstotni porast v primerjavi z letom 2013.

V Slovenijo okoli 72 odstotkov nezakonitih cigaret prihaja iz trgov izven EU kot sta državi Bosna in Hercegovina ter Srbija. Po EU se širijo tudi tako imenovane illicit whites cigarete, ki so po navadi zakonito proizvedene v državi, nato pa se jih pretihotapi v druge države, kjer se le delno zakonito ali povsem nezakonito prodajajo. “Medtem ko naj bi po podatkih KPMG tihotapljenje znanih znamk postalo manj razširjeno, se je število cigaret illicit whites izredno povečalo, in sicer s praktično nič leta 2006 na 37 odstotkov vseh nezakonitih cigaret leta 2014,” pravijo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.