Zdravje > Aktualno
143 ogledov

Slovenski zdravstveni sistem pristal na 16. mestu

zdravstvo Saša Despot
Po raziskavi evropskega indeksa zdravja potrošnikov (EHCI), ki meri kakovost in dostopnost zdravstvenega varstva, je slovenski zdravstveni sistem po najnovejših podatkih pristal na 16. mestu, kar je za mesto slabše od lani.

Kot pove že samo ime, Evropski indeks zdravstvenih potrošnikov ocenjuje zdravstvene sisteme tako, kot jih vidijo potrošniki.

Meri spoštovanje pravic pacientov, informiranost, dostopnost, čakalne vrste, raznolikost zdravstvenih uslug, preventivo ter dostopnost do zdravnika.

Letos smo zbrali 740 točk od tisoč možnih. Tako smo med 35. državami, ki so na lestvici, pristali na sredini, na 16. mestu, kar je slabše v primerjavi z lanskim letom, ko smo bili 15. ti. Pred nami je Velika Britanija, za nami Španija, Hrvaška, Makedonija.

Na vrhu je z 917 točkami Nizozemska, sledijo ji Švica, Norveška, Belgija in Islandija.

Kateri sistem je boljši?

Na podlagi indeksa EHCI je videti, da so sistemi zdravstvenega varstva, ki se financirajo iz zavarovanja (Bismarckovi sistemi), boljši kot sistemi, ki se financirajo iz prispevkov (Beveridgeovsistem).

Večina najbolje uvrščenih držav na področju zdravstvenega varstva namreč uporablja financiranje iz zavarovanja, kot so Nizozemska, Švica, Belgija, Nemčija in Francija. Sistem, ki je bil stanovljen v Nemčiji v 80. letih 19. stoletja, je leta 1992 uvedla tudi Slovenija

Obstajajo tudi uspešni sistemi, ki se financirajo iz prispevkov, vendar so to v glavnem manjše, bogate države, kot so Danska, Islandija in Norveška, opozarjajo nekateri strokovnjaki.

Podatki so zanimivi v luči tega, ker v Slovenija uvaja zdravstveno reformo, v javnosti pa je tudi ključni reformni zakon, ki se nanaša na financiranje zdravstva. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.