Zdravje > Aktualno
12841 ogledov

Smo Slovenci res tako nerazgledani?

Pljučni rak Profimedias
Štirje od desetih Slovencev so padli na "izpitu".

Štirje od desetih Slovencev v raziskavi koalicije GLCC (Global Lung Cancer Coalition) niso bili sposobni našteti niti enega simptoma, ki spremlja rak pljuč. Delež takšnih udeležencev je v okviru celotne raziskave znašal 42 odstotkov. To je zelo zaskrbljujoče, saj poznavanje simptomov in s tem zgodnje odkritje bolezni poveča možnosti za uspešno zdravljenje.

V povprečju so anketirani Slovenci poimenovali le en simptom pljučnega raka, trije najpogosteje prepoznani simptomi pa so bili kašelj (49 odstotkov), težko dihanje (32 odstotkov) in izkašljevanje sluzi (22 odstotkov).

Rak pljuč je najpogostejša oblika raka. Vsako leto ga odkrijejo pri okoli 1.8 milijonih ljudi, okoli 1.6 milijona jih letno umre zaradi te bolezni.

Podatki kažejo, da je leta 2012 v Sloveniji zaradi pljučnega raka zbolelo 1260 oseb, v istem letu pa jih je umrlo 1131.

Spoznajte simptome

Na strani izogniseraku.si, ki je nastala v okviru projekta Pravi moški, so zbrali ključne težave, ki kažejo na to, da bi lahko šlo za pljučnega raka. Te so:

  • na novo nastali ali spremenjeni dolgotrajni kadilski kašelj;
  • ponavljajoče se pljučnice;
  • kri v izpljunku;
  • težko dihanje, bolečina v prsih;
  • hujšanje brez znanega razloga in zvišana telesna temperatura.

“Vse te težave so nespecifične in se lahko pojavijo tudi pri drugih boleznih. Pomembno je, da ob pojavu težav čim prej obiščete zdravnika, ki Vam bo svetoval in Vas bo po potrebi napotil na ustrezne preiskave,” pojasnjujejo.

Pri napredovalem ali razširjenem raku se lahko pojavijo tudi:

  • glavobol, hripavost, ohromelost, bruhanje, bolečine v kosteh ali sklepih, potenje.
  • pozorni moramo biti tudi na nepojasnjeno hujšanje.

“V nekaterih primerih bolezen poteka brez simptomov in je odkrita po naključju,” dodajajo.

Tiskovna konferenca društva onkoloških bolnikov Slovenije na Ljubljanskem gradu. Intervju Zdravje Aleksander Mežek o bolezni, ki ga je veliko naučila

Globalna koalicija za pljučni rak (The Global Lung Cancer Coalition, GLCC) je sicer združenje organizacij, ki si prizadeva za večjo ozaveščenost javnosti o raku pljuč in izboljšanje stanja glede obolevnosti in prognoze pri bolnikih s to boleznijo.

V letu 2017 je koalicija izpeljala multinacionalno raziskavo, s ciljem boljšega razumevanja odnosa do pljučnega raka in večje ozaveščenosti javnosti o simptomih te bolezni. V raziskavi je sodelovalo 25 držav: Argentina, Avstralija, Brazilija, Bolgarija, Kanada, Danska, Egipt, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Republika Irska, Izrael, Italija, Japonska, Mehika, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Rusija, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Turčija in Združene države Amerike. 

Komentarjev 6
  • TistoPravo 10:08 04.november 2017.

    Obstaja mesto, v katerem se živi podoben sistem in kultura kot pri nas.,,je daleč stra, in ne povem kje...kdor biu dovolj odgovoren, bi se va že potrudil najti...ne pa presto tukaj ustvarjati in si rojevati otroke v tako obremenjenem okolju..,vsi ...prikaži več imamo glavo in možgane, ki so sposobni misliti in predvidevati...v tako zasvinjanem ozračju ninzdrave prihodnosti, vsak dnevno podiha 20 kubikov zraka.,,in kako lahko kdorkoli pričakuje, da to nanj ne vpliva že danes in da ga čaka lepa prihodnost tukaj!

  • Avatar Leon
    Leon 09:58 04.november 2017.

    Nekoč v rajnki YU so imeli v fabrikah in javnih ustanovah obvezne preglede pljuč(RTG) na vsake toliko časa ! Danes ni več denarja za preventivo ,pač pa denar gre v davčne oaze . Ministrca Kolarjeva je zapravila na stotisoče evrov ...prikaži več za promocijo cigaretnih škatel ,ki pa nimajo dokazanih rezultatov ,razen v denarnicah posameznikov ,ki so pristavili svoj piskrček .

  • Skipi 21:12 03.november 2017.

    Pojdite do zdravnika in mi recite da težko dihate. 99% zdravnikov vas bo nagnalo domov.

Sorodne novice