Zdravje > Aktualno
15282 ogledov

Smrt zaradi zastrupitve: Namesto čemaža zaužili strupeno rastlino

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Ženski nabirali čemaž ...

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljani (UKCLJ) so sporočili, da je sinoči umrl pacient, ki se je v ponedeljek zastrupil z jesenskim podleskom.

Drugi, ki je ravno tako zaužil to rastlino je še vedno v kritičnem stanju: "Namesto čemaža sta nabrala in zaužila jesenski podlesek," so pojasnili. V našem največjem kliničnem centru zato opozarjajo nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami.

Klici iz cele Slovenije

Čemaž in jesenski podlesek imata namreč podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in tudi usodne za nabiralce. 

"Od leta 2000 smo v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili 32 takšnih bolnikov in trije so zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrli, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Od leta 2015 smo v sklopu 24-urne toksikološke službe prejeli še 34 klicev zdravnikov iz cele Slovenije, ki so obravnavali bolnike zaradi suma na zastrupitev z jesenskim podleskom, ker so imeli prebavne težave po obroku "čemaža," je pojasnil Dr. Miran Brvar, vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKC Ljubljana.

Jesenski podlesek in čemaž - primerjava | Avtor: Miran Brvar Miran Brvar

Z rastlino k zdravniku

"V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom. Ob vsakem suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke vedno vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali," je še opozoril zdravnik. 

Pogosto zamenjana

Da je čemaž zelo težko ločiti od nekaterih strupenih rastlin, opozarjajo tudi na Sekciji za klinično toksikologijo: “Čemaž, jesenski podlesek in čmerika imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne,” dodajajo.

Huda zastrupitev

“Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko,” opisujejo.

razno 28.03.1.4 cemaz, foto: nn Zdravje Kako ločimo čemaž od strupenih rastlin

Po 24-ih do 72-ih urah po zastrupitvi pa pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. “Po štirih do petih dneh se zniža število belih krvnih celic in ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje,” naštevajo.

Jesenski podlesek | Avtor: Profimedia Jesenski podlesek Profimedia

Jesenski podlesek (Colchicum autumnale) uspeva po vsej Sloveniji. Imenujemo ga tudi cmerika, golobjak, divji luk in jesenski materničnik. Rastlina je zelo strupena, predvsem njena semena in gomolji: "Že nekaj gramov zaužitih semen je smrtnih," opozarjajo na spletni strani Gozd in gozdarstvo. V gomoljih se namreč nahaja zelo strupen alkaloid kolhicin, ki se uporablja v medicini za zdravljenje revmatičnih obolenj in putike. 

Čemaž (Allium ursinum) je spomladi prva divja  in zelo zdravilna rastlina primerna za uživanje. Slika spodaj.

Čemaž | Avtor: Profimedia Profimedia

 

 

Komentarjev 8
  • jakec1575 17:43 06.april 2018.

    če si slaboviden, če ne bereš knjig, člankov, če si lakomen in kosiš s koso...potem je pač darwin...pa naj se sliši še tako grobo. zamešati ti dve....je kot jurčke od nevarnih gobanov. težko.

  • mirror 16:51 06.april 2018.

    Če je čemaž ali je je čisto enostaven postopek. List zmečkaš in če smrdi po česnu, potem je čemaž. Ne razumem, zakaj se tega nabiralcem ne pove? Vse se pove, koliko je kakšna rastlina strupena, zdravstvene težave, kako jo pa ...prikaži večpa z lahkoto ločiš, pa ne.

  • milan63 11:31 06.april 2018.

    če ne po znate čemaža raje ne nabirati jesenski podlesek ali kaćnik sta zelo strupena če pa na berete čemaž gaje obvezno pregledati to pa folk ne pozna in je sve pouprek