Zdravje > Aktualno
2663 ogledov

Sonce in vročina: Pet nasvetov, kako preprečiti glavobol

ženska, glavobol Shutterstock
Hladno v ustih lahko povzroči bolečino, ki jo poznamo pod imenom sladoledni glavobol.

Vremenoslovci nam vsaj do ponedeljka napovedujejo sonce in visoke temperature, kar pomeni, da moramo narediti vse, da bi se izognili nevarnim posledicam vročinskih obremenitev, med katerimi je tudi glavobol.

Glavobol, ki je posledica izpostavljenosti soncu in vročini, načeloma lahko odpravimo s protibolečinskimi zdravili, hladnimi obkladki, osvežilno prho in s počitkom v ohlajenem prostoru.

Glavobol imenujemo vse bolečine v področju lobanje. Bolečine lahko izhajajo iz ožilja ali pa iz živcev zunanjih mehkih delov glave, iz spodnjih in stranskih delov trdnih in mehkih možganskih open kot tudi iz večjih žil možganske baze.

Nasvete je v teh dneh objavil nemški Inštitut za glavobol in migreno

Močna sončna svetloba lahko zelo draži živce v možganih, kar ne povzroči le glavobola temveč je lahko tudi povod za migreno. Zato vam,  priporočajo, da na soncu ves čas nosite očala. Za zaščito živcev in žil na čelu, je pomembno, da ta del prekrijete oziroma zavarujete s primernim pokrivalom

Voda in slani prigrizki

Med potenjem naše telo izgubi tekočino in pomembne minerale. Hitrejši krvni obtok lahko vpliva na znižanje krvnega tlaka, kar nekaterim povzroča glavobole. Na inštitutu priporočajo, da v teh dneh popijete vsaj liter vode več od običajne količine. Slani prigrizki na primer "bobi palčke," pa vam bodo pomagali nadomestiti izgubljene  minerale.

Aklimatizacija

Tudi prevelika temperaturna razlika med zunanjim zrakom in zaprtim klimatiziranim prostorom je mogoč vzrok za glavobol. Če je razlika več kot pet stopinj, je priporočljiva dodatna plast oblačil, da vam bo toplo, dokler se telo ne prilagodi na nižjo temperaturo.

Parfumi in dišeči losjoni

Ob vročini smo na takšne vonjave še posebej občutljivi, najhuje je tistim z migrenskimi glavoboli. Imejte to v mislih in bodite zmerni pri izbiri dišav. 

Hladne tekočine pijte počasi

Hladno v ustih lahko povzroči bolečino, ki jo poznamo pod imenom sladoledni glavobol (brain freeze ali ice cream headache po angleško ali sphenopalatine ganglioneuralgia po latinsko), nastane zaradi naravnega odziva našega telesa na mraz. Ko telo občuti mraz, hoče shraniti toploto, in eden od načinov, kako to stori, je, da skrči krvne žile, ki so bliže površju kože. Posledica je, da teče manj krvi blizu površini kože, manj toplote pa se tudi prenaša naprej. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice