Zdravje > Aktualno
1533 ogledov

Spreji za nos lahko povzročajo zasvojenost

Profimedia
To lahko preprečimo tako, da se razpršila uporabljajo največ pet do sedem dni zapored.

V sezoni prehladov pogosto posežemo po kapljicah za nos, ki lajšajo težave pri vnetjih nosne sluznice in sinusov. Kapljic za nos ni priporočljivo uporabljati več kot pet dni, največ pa sedem dni v predpisanem odmerku, opozarjajo strokovnjaki, saj lahko povzročijo neke vrste odvisnost. 

Dijaki v srednji šoli Bolezen Zdravje Poglejte, do kam je prilezel graf, na udaru srednješolci in ...

Nosna pršila zožijo krvne žile v nosu in sinusih, zmanjšujejo otekline in razbremenijo "zamašen" nos. "Toda če se redno uporablja, bo nos morda manj odziven na zdravljenje, zato bomo pogosteje posegli po večjih količinah," je za nemško agencijo DPA dejala Ursula Sellerberg, predstavnica nemške farmacevtske zbornice. 

Nosna kongestija ( zamašenost nosne sluznice) se ob prenehanju uporabe spreja lahko poslabša, kar je znano kot učinek bumeranga, pojasnjuje strokovnjakinja, ki dodaja, da prekomerna uporaba teh izdelkov lahko poškoduje sluznico, vonj in nenazadnje okus.

To pomeni, da tako imenovani povratni učinek po dolgotrajni uporabi razvije nekakšna zasvojenost in brez njih praktično ni več mogoče dihati skozi nos. Receptorji v nosni sluznici sčasoma razvijejo toleranco in so vse manj občutljivi na aktivne snovi v kapljicah, zato jih za isti učinek olajšanja potrebujemo vse pogosteje, dolgotrajna uporaba pa lahko poškoduje sluznico ali povzroči krvavitve.

To lahko preprečimo tako, da se razpršila uporabljajo največ pet do sedem dni zapored. Če nos ostane zamašen, strokovnjaki priporočajo uporabo fiziološkega razpršila za nos, ki ne predstavlja nevarnosti zasvojenosti.

Komentarjev 2
  • krnekina2 20:47 23.januar 2020.

    Nj ji en pove da to ni flasa.

  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 18:15 23.januar 2020.

    Uf ja.. znano že dolgo. Sicer tole vem že vsaj 5 let, mi je pa zdravnik otorinolaringolog enako rekel pred tremi leti, češ da teh sprejev po novem ne smem dajat več kot teden dni in potem vsaj mesec presledka. ...prikaži več No, ne vem kolk je blo to novo zanj, če je blo moje vedenje o tem že 2 leti preden je on to meni rekel. V Slovenijo pa te zadeve prihajajo z zamikom treh let ali več, kot pri tujih zdravniki očitno.